REUTERS

Таким чином, у угрупування з'явилися зародкові форми державності, що дозволяють управляти захопленими територіями в Сирії, Іраку та інших країнах, повідомляє "Голос Америки".

Читайте такожІсламісти стратили понад 800 жінок з часу захоплення іракського Мосула

Опис ієрархічної структури місцевої бюрократії, в тому числі суперництва між чиновниками, а також правові кодекси у формі релігійних суджень-фетв, містяться в пакеті документів, захоплених американським спецназом в ході травневого рейду в Сирії, коли був убитий головний фінансист "Ісламської держави" Абу Сайяф. 

Відео дня

За словами влади США, документи допомогли їй скласти більш чітке уявлення про збройне угруповання, чия здатність контролювати захоплені території вразила багатьох. З цих документів можна зрозуміти, як колись невелике угруповання розробило складну бюрократичну систему для управління доходами від захоплених нафтових свердловин і вкрадених старожитностей і контролю над підкореним населенням.

"Це дійсно проливає світло на ситуацію. У них високий рівень бюрократизації та організації – всі ці дивани, комітети", – зазначає спеціальний посланець президента США Барака Обами в коаліції по боротьбі з ісламістами Бретт Макгерк.

Приміром, один з диванів, який за своїм призначенням приблизно дорівнює міністерствам, відповідає за природні ресурси, у тому числі за експлуатацію старожитностей. Інший займається "військовими трофеями", в тому числі рабами.

«"Ісламська держава зацікавлена у створенні державності та іміджу халіфату більше, ніж яке-небудь інше джихадистське угруповання. Так що формальна організація не тільки практична, коли контролюєш так багато суміжних територій і великих міст, але й зміцнює образ державності», – вважає науковий співробітник дослідницького центру Близькосхідний Форум і експерт по структурі ІД Айменн аль-Тамімі.

Документи також відображають, що ІД вкрай педантично підходить до управління нафтогазовим сектором, ретельно відстежуючи пов'язані з ним дані, хоча ця індустрія не відрізняється особливою складністю, зазначає фахівець Держдепартаменту з енергетичних питань Амос Хохстейн.

За словами влади США, документи допомогли міжнародній коаліції по боротьбі з ІД виявити слабкі місця угруповання. США і їх союзники використовують авіаудари для ослаблення нафтової інфраструктури та знищення ключових лідерів ІД.

Документи показують, що в "Ісламській державі" також є суперництво між чиновниками і особисті конфлікти, властиві бюрократії. У листі дивану з природних ресурсів від 21 листопада вказується, що за старожитності відповідає Абу Сайяф: "Причина в тому, що він володіє великим досвідом в цій сфері, а Абу Джихад аль-Тунісі – простак, який не впорається з цим відділом".

Агентству Reuters, яке володіє деякими з документів, не вдалося отримати незалежне підтвердження автентичності документів, які складають частину захопленого в Сирії архіву. Американський спецназ отримав більшу кількість даних у вигляді комп'ютерних жорстких дисків, флеш-накопичувачів, CD і DVD-дисків і паперів.

Багато з цих документів являють собою фетви – релігійні постанови з різних проблем, від зґвалтування полонянок і поводження з рабами, у яких є малолітні діти, до питання про те, коли синові дозволено вкрасти гроші у батька, щоб відправитися на священну війну – джихад.

Минулого тижня агентство Reuters повідомило про раніше неопубліковану постанову комітету з досліджень і фетв ІД, яке допускає відбір внутрішніх органів у полонених. Це викликало побоювання, що угруповання може займатися нелегальною торгівлею людськими органами.

У буклеті під назвою "З вказівок Творця з захоплення полонених і рабства" викладено правила поневолення жінок, захоплених у переможених "невірних". Автори документу, датованого жовтнем 2014 року, намагаються підкріпити правила ісламськими законами.

Посилаючись на висловлювання пророка Мохаммеда, автор буклету закликає проявляти до полонених і добро, і жорстокість. Згідно з текстом, взятих у рабство жінок не можна розлучати з дітьми, але мати з ними сексуальні стосунки бойовикам ІД дозволяється.

За словами Айменна аль-Тамімі, фетви покликані підкріпити заяви "Ісламської держави" про те, що вона є легітимною. Правила стосуються не тільки захоплених територій в Іраку і Сирії, але і самопроголошених провінцій "Ісламської держави" в Африці, на Синаї і в Південній Азії. У них розглядаються навіть побутові питання.

Так, в документах є постанова про процедуру реєстрації потенційних бойовиків: ім'я, стать і контактна інформація: номер телефону або контакт в Skype або WhatsApp.