фото: УНИАН

За схвалення нових оборонних витрат проголосували 123 депутати, проти висловилися 29 і четверо утрималися, повідомляє Bloomberg з посиланням на спікера Народного зібрання Цецку Цачеву, передає РБК.

За її словами, Болгарія планує придбати вісім або дев'ять нових або уживаних винищувачів, а також замовити два нових кораблі з поставкою до 2021 року. Ще вісім літаків, можливо, будуть придбані до 2023 року.

Читайте такожFT: країни Європи, що входять до НАТО, вперше за 10 років збільшили витрати на оборону

Відео дня

Рішення парламенту забезпечить розвиток оборонного потенціалу країни на найближчі 30 років, сказав депутатам міністр оборони Микола Ненчев. Він підкреслив, що ситуація з безпекою в Південно-Східній Європі погіршилася, і Болгарія не повинна виглядати незахищеною. Він додав, що армія завалена старим радянським озброєнням і не має оперативної сумісності з силами НАТО.

Керівництво альянсу закликає його членів збільшити оборонні витрати до рівня 2% від ВВП. Болгарія, за даними Bloomberg, планує досягти цього показника до 2024 року. Зараз вона витрачає на оборону 1,35% ВВП.

Читайте такожНАТО хоче посилити присутність в Чорному морі для стримування Росії

Нові винищувачі повинні будуть замінити МіГ-29. Влітку минулого року Ненчев заявив, що дев'ять з 19 літаків цієї моделі вимагають ремонту. Болгарія також відмовилася від російського техобслуговування МіГ-29, підписавши контракт з Польщею. «Болгарія — єдиний член НАТО, який майже на 90% залежить від Росії. Мене це дуже турбує, і я б не хотів, щоб це продовжувалося», — говорив з цього приводу міністр оборони.

В якості заміни МіГ-29 Болгарія розглядає шведські Saab Gripen C/D, вживані Eurofighter Tranche 1 або американські F-16 MLU, пише Bloomberg. Софія також провела переговори про постачання кораблів з вісьмома суднобудівними компаніями, в тому числі з французькою DCNS і нідерландською Damen Shipyards Group. Болгарський флот хоче придбати у них багатофункціональні модульні патрульні кораблі, зазначає видання «Новините».