Президент Франції Ніколя Саркозі виступив за розширення "Великої вісімки". На думку голови французької держави, G8 повинні доповнити такі країни, як Індія, ПАР, Бразилія, Китай, Мексика.

У своєму виступі на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН Н.Саркозі закликав світових лідерів до кінця поточного року провести саміт і обговорити питання щодо розв`язання світової фінансової кризи. Також Н.Саркозі виступив за створення "регульованого капіталізму", коли правила застосовуватимуться до всіх гравців ринку і коли буде присутня прозорість фінансових операцій. Н.Саркозі наголосив, що діяти світовим державам необхідно спільно, оскільки "доля кожного - це доля всіх".

Президент Франції вважає особливо важливим за спільної роботи з розбудови нового світу та управління кризами враховувати уроки минулого.

Відео дня

Раніше Н.Саркозі вже пропонував розширити ряди "Великої вісімки" до 13 країн, включивши Китай, Індію, Мексику, Бразилію і ПАР. "Велика вісімка" повинна йти шляхом трансформації", - заявив Н.Саркозі. "Я хочу, щоб G8 стала G13".

Ця пропозиція президента Франції щодо розширення "Іеликої вісімки" була схвально сприйнята владою США.

"Обговорення розширення рядів "Великої вісімки" є довгостроковим питанням, яке необхідно розглянути, - заявив прес-секретар Білого дому Гордон Джондроу. - США поділяють бажання президента Франції Н.Саркозі залучити в роботу "Великої вісімки" країни з економікою, що розвивається".

РосБізнесКонсалтинг