REUTERS

Чорногорія може стати новим членом НАТО вже цього тижня після того, як сенатори США проголосували за припинення дебатів з цього приводу.

97 членів Сенату США підтримали це рішення, лише два сенатори проти – республіканці Ренд Паул і Майк Лі, передає ТСН з посиланням на Reuters.

Читайте такожЗа спробою перевороту в Чорногорії стоїть Росія - ЗМІ

Відео дня

Паул стверджував, що немає ніякого сенсу брати на себе ризик, захищаючи таку маленьку країну, у разі, якщо на неї буде скоєно напад. За його словами, чорногорська армія складається лише з 2 тисяч військових, а отримає усі переваги членства в НАТО.

Прихильники членства колишньої югославської республіки в Альянсі заявляли про важливість підтримки країн Східної Європи, які поділяють демократичні цінності на противагу російської агресії, а також для зміцнення їхніх зв'язків із Заходом.

"Чорногорія намагається зробити все, що Путін ненавидить", сказав сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Минулого тижня державний секретар США Рекс Тіллерсон написав листа до лідерів Сенату, в якому зазначив, що членство Чорногорії в НАТО буде "дуже в інтересах Сполучених Штатів".

Теперішнє рішення Сенату США дозволяє провести голосування про ратифікацію вступу Чорногорії в НАТО вже цього тижня. Остаточне голосування очікується у вівторок або середу. Очікується, що рішення про приєднання балканської країни до Альянсу отримає необхідні дві третини голосів.