Ілюстрація / REUTERS

Уряд Великобританії має протягом двох наступних тижнів оголосити свою позицію щодо врегулювання всіх основних пунктів переговорів про Brexit.

Як передає DW.com, це умова є вирішальною для того, щоб Брюссель і Лондон, як і планувалося, в грудні змогли перейти до другої фази переговорів про майбутні відносини між Євросоюзом і Великобританією, заявив в п'ятницю, 10 листопада, глава делегації ЄС Мішель Барньє після закінчення шостого раунду переговорів щодо Brexit.

Читайте такожКоролева Єлизавета II ухвалила закон щодо виходу Великобританії з ЄС

Відео дня

Одним з основних пунктів, щодо яких сторонам не вдається досягти згоди, є фінансова угода про виплати Лондона до бюджету Євросоюзу. За розрахунками Єврокомісії, Сполучене Королівство має виконувати свої фінансові зобов'язання до 2020 року, оскільки, перебуваючи у складі ЄС, воно зобов'язався брати участь у фінансуванні європейських програм, розрахованих на період з 2014 по 2020 роки. В даний час сума претензій Євросоюзу до Лондону становить 60 млрд євро. Хоча прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявляла, що Лондон не відмовляється від своїх зобов'язань, вона жодного разу не назвала суму, яку готова заплатити Великобританія.

Євросоюз також хоче домогтися від Лондона ясності в таких ключових питаннях, як права громадян кожної із сторін після завершення процесу Brexit і кордон між Північною Ірландією і членом ЄС Ірландією. Уряд Великобританії сподівається якомога швидше перейти до другої фази переговорів, в якій обговорюватимуться відносини сторін після "розлучення", зокрема угода про вільну торгівлю і можливість доступу Лондона до європейського внутрішнього ринку.

Формальне рішення про перехід до заключної фази переговорів повинно бути прийнято на саміті ЄС 14-15 грудня в Брюсселі. Якщо Великобританія не дасть пояснень за трьома основними пунктами у встановлений ЄС двотижневий термін, початок другої фази переговорів перенесуть на лютий або березень 2018 року.