Рівно 80 років тому, 30 січня 1933 року, президент Німеччини Пауль фон Гінденбург призначив Гітлера рейхсканцлером, доручивши йому сформувати кабінет міністрів.

Це подія знаменувалася смолоскипною ходою в Берліні, в якій взяли участь тисячі штурмовиків НСДАП. Згодом лідер націонал-соціалістів сконцентрував у своїх руках всю владу: спочатку він отримав право здійснювати законодавчу діяльність без погодження з рейхстагом, а після смерті Гінденбурга отримав і президентські повноваження як "фюрер і рейхсканцлер".

2013 р. став для Берліна тематичним і проходить під символічним гаслом "Зруйноване різноманіття", передає РІА "Новости". Цей культурний проект, за задумом його організаторів, покликаний наголосити важливість і крихкість основних демократичних цінностей. Рік приурочений до 80-ї річниці приходу націонал-соціалістів до влади, а також до 75-ї річниці "Кришталевої ночі" (з 9 на 10 листопада 1938 року).

Відео дня

Однією з центральних подій тематичного року стане виставка "Зруйноване різноманіття - Берлін 1933-1938" в Німецькому історичному музеї. Вона відкриє двері для відвідувачів у четвер і продовжить роботу до 10 листопада. А в середу канцлер ФРН Ангела Меркель відкриє експозицію, що розповідає про прихід нацистів до влади, в інформаційно-виставковому центрі "Топографія терору".

Крім того, жалобний захід до Дня пам'яті жертв націонал-соціалізму відбудеться в середу в бундестазі.