вибори выборы / Фото : comments.ua

Як повідомляє радіо «Свобода», за словами прес-секретаря Центрвиборчкому Екі Азарашвілі, голосування почалося в спокійній обстановці.

У виборчих бюлетенях 23 кандидати. Один із них – Акакій Асатіані, колишній спікер парламенту, нині лідер партії «Союз традиціоналістів», зняв свою кандидатуру на користь Ніно Бурджанадзе, також екс-спікера, яка очолює зараз партію «Демократичний рух – єдина Грузія».

Читайте також: Саакашвілі: Європа без України ніколи не зможе стати самодостатньою

Відео дня

Основними претендентами на пост Президента вважаються кандидат від правлячої коаліції «Грузинська мрія» Георгій Маргвелашвілі, Давид Бакрадзе від «Єдиного національного руху» (партії чинного Президента Михайла Саакашвілі) і Бурджанадзе. Якщо жоден із кандидатів не набере 50% + 1 голос, буде призначено другий тур. Порогу явки виборців на виборах у Грузії немає.

З обранням нового Президента в країні набувають чинності поправки до Конституції, прийняті в 2010 році, за якими реальна влада буде сконцентрована в руках прем'єр-міністра. Поправками, прийнятими нещодавно, дещо обмежуються і повноваження прем'єра, при цьому збільшується роль парламенту при ухваленні важливих державних рішень. Президент же фактично матиме представницькі функції.