Росія домовилася щодо газу з Киргизстаном і Вірменією / Фото: pukmedia.com

Угода також зобов’язує «Газпром» інвестувати в газову галузь Киргизстану 655 мільйонів доларів. повідомляє Радіо Свобода.

Влада Киргизстану заявляла, що ця угода правильна, бо країна була не здатна сама вивести «Киргизгаз» із глибокої заборгованості.

Сьогодні ж у Вірменії парламент голосами депутатів владної партії проголосував за ратифікацію угоди з Росією, яка, зокрема, передбачає повний перехід у власність російського «Газпрому» досі спільної компанії «АрмРосгазпром», яка займається транспортуванням і розподілом у країні російського газу, його транзитом, а також електроенергетикою. За угодою, «Газпром» отримає останні 20 відсотків акцій компанії, які досі ще були у власності вірменської держави.

Відео дня

На тему: Вірменія отримала від Росії знижку на газ

Крім того, за цією міжурядовою угодою Вірменія позбавляється права на самостійний імпорт газу, що його повністю контролюватиме «Газпром» протягом наступних 30 років, до 2043-го, і не матиме права змінювати умови постачання газу.

Опозиційні фракції бойкотували голосування в парламенті, але владна Республіканська партія сама має в ньому достатню більшість. Під будівлею парламенту сотні людей протестували проти ратифікації угоди, підписаної раніше цього місяця.

Завтра у столиці Росії Москві відбудеться засідання Вищої Євразійської економічної ради – найвищого керівного органу Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусі і Казахстану, в якому очікують на участь і президентів Вірменії й Киргизстану. Обидві країни раніше заявляли про бажання вступити до цих російських євразійських інтеграційних проектів.