REUTERS

Група з 15 карибських держав повідомила про намір вимагати від восьми колишніх колоніальних держав, у тому числі - Данії, Великобританії, Іспанії, Нідерландів, Португалії та Франції репарації за тяжкий спадок работоргівлі. Про це пише ИТАР-ТАСС з посиланням на газету "Кристелігт Дагблад".

Лідери держав, об'єднані в Карибське співтовариство (КАРІКОМ), ухвалили перспективний план з 10 пунктів, що включає отримання офіційних вибачень від колишніх колоніальних держав, скасування заборгованості, збільшення допомоги розвитку, а також невизначену поки компенсацію за "психологічну травму", завдану плантаційним рабством.

Читайте такожМенеджеру Yahoo! дадуть 100 млн дол. за звільнення

Відео дня

Данія була додана в список колоніальних держав у грудні минулого року, уточнює газета.

"Часи работоргівлі пішли в далеке минуле для Данії, але про них не забули на Карибських островах, - пояснює дослідник політичної історії в Орхуському університеті Астрід Нонбо Андерсен. - Ця епоха - центральний елемент в історії Карибських островів, яку не можна зрозуміти без урахування її важливості. Досі там існує величезне відчуття несправедливості, від якого Захід позбувся занадто легко".

Читайте такожУ Південній Кореї будуть страхувати від чотирьох видів "суспільного зла"

Згідно досліднику, мова йде не тільки про гроші. "Ці країни хочуть винести на порядок денний певні теми й домогтися визнання, що дійсно були скоєні тяжкі речі, які ніколи не були змиті", - сказала Астрід Нонбо Андерсен.

Данія, Великобританія та Франція, а також ще п'ять європейських країн можуть стати відповідачами в Міжнародному суді в Гаазі. До цього, однак, держави КАРІКОМ мають намір провести з колишніми колоніальними державами переговори на основі Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Інтереси карибських держав буде представляти британський кабінет адвокатів "Leigh Day", який спеціалізується на справах, пов'язаних з порушенням прав людини. До теперішнього часу КАРІКОМ до уряду Данії не зверталося, зазначає "Кристелігт Дагблад".