Байден 21 вересня може оголосити про надання Україні нового великого пакету військової допомоги / фото president.gov.ua

Про новий "суттєвий" пакет військової допомоги Україні оголосить президент США Джо Байден під час візиту президента України Володимира Зеленського у Вашингтон. Про це повідомляє Reuters з посиланням на американських посадовців.

Також про це повідомив журналіст "Голосу Америки" Остап Яриш.

"Очікується, що Джо Байден оголосить про значний пакет військової допомоги Україні в четвер, під час візитуЗеленського до Вашингтона", – написав журналіст в Twitter.

Відео дня

Як наразі повідомляє Reuters, офіційний представник США на умовах анонімності повідомив редакції, що Байден планує оголосити пакет військової допомоги Україні на суму 325 мільйонів доларів.

Зазначається, що нова оборонна домомога включатиме другий транш касетних боєприпасів калібру 155 мм й іншу зброю, але не ракети ATACMS, які обговорювалися, сказав американський чиновник.

Зокрема планується в рамках пакету передати Україні системи ППО малої дальності Avenger, які використовують ракети Stinger, протитанкові системи TOW та AT4, ракети GMLRS для систем HIMARS і протитанкові ракети Javelin. 

За словами чиновника, пакет все ще формується і може змінитися.

Окрім зустрічі із Байденом у четвер у Зеленського запланована зустріч зі спікером Палати представників республіканцем Кевіном Маккарті та іншими законодавцями.

Допомога від США для України - деталі

США наразі більше зосереджені на посиленні української системи протиповітряної оборони, аніж на передачі далекобійних ракет, таких як ATACMS. Про це міністр оборони США Ллойд Остін повідомив на брифінгу після засідання Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн-15"), що відбулося на авіабазі у Німеччині.

Загальний обсяг допомоги, яку США виділяють Україні, перевищила обсяги допомоги будь-якій іншій країні. Як пише The Washington Post, ця сума вже сягнула позначки у $66,2 млрд. Зазначається, що $43,1 млрд - це військова допомога, $20,5 млрд - частка економічної підтримки і ще $2,6 млрд - гуманітарна допомога.

Вас також можуть зацікавити новини: