Байден планує розмістити американських військовослужбовців, а також кораблів та авіації у країнах Балтії та Східній Європі / фото U.S. Department of Defense у Flickr

Президент США Джо Байден розглядає можливість розміщення в країнах Східної Європи та Балтії кількох тисяч американських військовослужбовців, а також кораблів та авіації.

Як повідомляє The New York Times з посиланням на джерела в президентській адміністрації, США розглядають розширення військової присутності в регіоні на тлі зростаючих побоювань щодо можливого вторгнення Росії в Україну.

За інформацією видання, на зустрічі в заміській резиденції президента США Кемп-Девід високопоставлені представники Пентагону представили Байдену кілька варіантів дій, серед яких і відправлення від 1000 до 5000 військовослужбовців до країн Східної Європи з можливістю "десятикратного збільшення" їхньої чисельності, якщо ситуація погіршиться.

Відео дня

Читайте такожСША відмовилися вводити превентивні санкції проти Росії: названа причина

Байден, як очікується, ухвалить рішення вже цього тижня, додало джерело.

Наголошується, що жоден із варіантів, що розглядаються, не передбачає розгортання додаткових американських військ на території самої України.

Можливе вторгнення РФ в Україну

Нагадаємо, восени 2021 року у ЗМІ почала з’являтися інформація, що влада Росії перекинула багато військових та техніки до кордону з українською державою.

Україна, США й низка інших західних країн припустили, що РФ готується до вторгнення. Москва відкинула звинувачення й зажадала від Штатів й НАТО "гарантій безпеки", зокрема, відмовитися від розширення Альянсу на схід.

У Альянсі стверджували, що не відмовляться від політики "відкритих дверей".

22 січня цього року в Україну прибув літак з першою з кількох партій пакету безпекової допомоги, нещодавно ухваленої Джо Байденом, а 23 січня - друга партія військової допомоги від США.

23 січня Державний департамент США санкціонував добровільний від'їзд своїх співробітників і розпорядився про від'їзд відповідних членів сім'ї з посольства в Києві.