Білорусь новини - прихильники Путіна створять у Білорусі окрему партію / REUTERS

Прихильники інтеграції Білорусі з Росією створюють у Республіці окрему політичну партію «Союз».

Про це повідомляє білоруський державний телеканал ОНТ, передає TUT.BY.

Читайте такожBloomberg: Росія готується розв'язувати нові конфлікти

Відео дня

За словами журналістів, прихильники Москви у країні вже 5 років виступають за тісні взаємини з РФ.

«Рішення створити партію ухвалено під час роботи комітету ініціативи, яка займається збором пропозицій щодо внесення поправок у чинну Конституцію», – каже ведуча.

У партії зазначили, що велика частина громадян Білорусі, мовляв, не мала майданчика для обговорень цих питань, тому вони готові його надати.

«І ми плануємо проводити низку таких майданчиків дискусійних у Білорусі, будемо далі консолідувати соратників і виходити на зібрання, щоб потім подавати документи у Мін’юст на реєстрацію», – пояснив представник громадської ініціативи, з якої й хочуть утворити партію.

Інтеграція Росії та Білорусі: що відомо

  • На початку вересня 2020 року прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін на зустрічі з чинним президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Мінську заявив про прогрес у питанні майбутньої союзної держави.
  • На початку серпня, напередодні президентських виборів у Білорусі, Олександр Лукашенко заявив, що створити спільну з Росією державу вже не вийде.
  • Союзна держава - конфедеративний союз Російської Федерації й Республіки Білорусь із поетапно організованим єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним і культурним простором. Договір про створення союзної держави Росії і Білорусі підписаний 8 грудня 1999 в Москві. Він набув чинності 26 січня 2000 року після обміну ратифікаційними грамотами між в.о. президента РФ Володимиром Путіним і президентом РБ Олександром Лукашенком. Наприкінці 2019 року була затверджена дорожня карта більш поглибленої інтеграції Білорусі у складі союзної держави. На шляху завершення утворення союзної держави як реального державного утворення стала позиція президента Білорусі Олександра Лукашенка, який не хоче втрачати свою владу внаслідок ліквідації Білорусі в рамках союзної держави.