Білорусь новини - у звинуваченнях на адресу України помітили почерк Росії  / REUTERS

Міністерство закордонних справ заявляє, що у звинуваченнях Білорусі на адресу України вбачається притаманний МЗС Росії "епістолярний жанр".

Як ідеться у повідомленні на сайті МЗС України, сьогодні до українського зовнішньополітичного був запрошений радник-посланник Посольства Білорусі в Україні (у зв’язку з відсутністю посла РБ у Києві).

"Україна категорично відкидає звинувачення білоруської сторони у нібито втручанні України у внутрішні справи Білорусі, а у помітній останнім часом відчайдушній риториці білоруських чиновників вбачає, на жаль, притаманний МЗС Росії епістолярний жанр", - наголосили у МЗС.

Читайте також"З Навальним працює ЦРУ": у Кремлі відреагували на звинувачення опозиціонером Путіна в отруєнні

Українські дипломати висловили занепокоєння у зв’язку з продовженням репресій учасників мирних протестів у Білорусі.

"Дотримання норм міжнародного права та основоположних прав людини є невід’ємною складовою міждержавних відносин України з будь-якою іншою державою", - сказано у повідомленні.

Що передувало?

24 вересня МЗС Білорусі заявило, що вважає Україну несамостійною у прийнятті зовнішньополітичних рішень у зв'язку із заявою очільника МЗС України Дмитра Кулеби про легітимність Олександра Лукашенка. Перед цим Кулеба заявив, що інавгурація Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.

Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим вважає, що риторика влади Білорусі стосовно України ні до чого хорошого не приведе.

За словами дипломата, перспектива відносин Білорусі та України залежатиме, насамперед, від подальшого розвитку внутрішньої ситуації в Білорусі, а також від процесів поглиблення інтеграції Білорусі та Росії.

«Одразу хочу обмовитися, щоб мене знову не звинуватили в нібито втручанні у внутрішні справи вашої країни, поглиблення інтеграції - це суверенне право Білорусі і ступінь інтеграції залежить тільки від Білорусі. Але у нас є своє розуміння пов'язаних з цим ризиків для України і наше суверенне право робити з цього свої висновки і вживати адекватні дії. На жаль, недружня риторика стосоно України, яку ми чуємо останнім часом від білоруської влади, це теж поганий тренд. Я вже не кажу про те, що в цих заявах все частіше присутній «перехід на особистості», як, наприклад, у вчорашньому коментарі МЗС Білорусі», - заявив Кизим.