Держсекретар США Ентноні Блінкен висунув версію причин нападу ХАМАС / колаж УНІАН, фото REUTERS, скріншот

Однією з причин, що могла спонукати лідерів ХАМАС здійснити вчорашній напад на Ізраїль, ймовірно був зрив потенційної нормалізації відносин єврейської держави з Саудівською Аравією. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, якого цитує Reuters.

"Не було б сюрпризом, що частиною мотивації могло бути переривання зусиль із долучення Саудівської Аравії та Ізраїлю до числа інших країн, які можуть бути зацікавлені в нормалізації відносин з Ізраїлем", — сказав Блінкен.

Минулого місяця прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що його країна вже на порозі миру з Саудівською Аравією, який може змінити Близький Схід. Саудівська Аравія, що претендує на лідерство в ісламському світі, протягом тривалого часу наполягала на праві палестинців на державність як умові визнання Ізраїлю – чому більшість націоналістичної релігійної коаліції Нетаньяху довго чинила опір.

Відео дня

Між тим Блінкен додав, що Сполучені Штати поки що не бачать жодних доказів того, що за вчорашнім нападом на Ізраїль може стояти Іран.

Напад ХАМАСу на Ізраїль – останні новини

Як писав УНІАН, серед вбитих та викрадених бойовиками ХАМАСу людей в Ізраїлі можуть бути кілька громадян США. Цю інформацію зараз перевіряє зовнішньополітичне відомство США.

Також ми розповідали, що сьогодні вдень президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Під час неї співрозмовники обговорили ситуацію в Ізраїлі та її вплив на інші регіони світу.

Вас також можуть зацікавити новини: