Боррель зазначив, що в Афганістані гуманітарної допомоги потребують 18 млн осіб / фото REUTERS

Події в Афганістані стали катастрофою для довіри до Заходу у світі.

Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. За його словами, тепер Євросоюз повинен перешкодити Росії і Китаю контролювати ситуацію в Афганістані.

"Ми провели зустріч глав МЗС ЄС по Афганістану, де обмінялися думками, як ЄС повинен себе позиціонувати по відношенню до нової політичної реальності в Кабулі. Євросоюз не повинен дозволити Росії і Китаю взяти контроль над ситуацією в Афганістані і стати спонсорами Кабула", - заявив Боррель.

Представник Євросоюзу також заявив, що необхідно тісно співпрацювати з США і "активізувати дипломатичні зусилля з вироблення спільної позиції з союзниками". За його словами, з талібами потрібно вести діалог, а також активно співпрацювати з тими, хто має вплив на ситуацію в Афганістані.

Боррель також додав, що в даний час гуманітарної допомоги потребують 18 млн осіб в країні, а внутрішніми біженцями стали 4 млн, передає ТАСС.

Читайте такожВиведення військ США з Афганістану: Байден і Меркель домовилися про співпрацю

Захоплення Талібаном влади в Афганістані

15 серпня таліби увійшли в Кабул і до кінця дня оголосили, що контролюють всю країну. Президент Ашраф Гані подав у відставку і поїхав з Афганістану.

Представники терористичного руху розповіли про консультації з колишніми керівниками Афганістану. Бойовики мають намір запропонувати їм посади в новому уряді. Представник руху сказав, що жінки також зможуть брати участь у роботі нової адміністрації.