Глен Грант не виключає появи західних війсььькових в Україні / колаж УНІАН, фото facebook.com/NATO, кадр з відео

Західні країни справді можуть відправити свій контингент в Україну, але, найімовірніше, йтиметься не про бойові, а про допоміжні задачі. Таку думку в інтерв’ю каналу "Еспресо" висловив полковник британської армії у відставці, відомий військовий експерт Глен Грант.

"На війні завжди існує ймовірність того, що може статися що завгодно. Отже, існує ймовірність розгортання іноземних військ на території України, особливо коли мова йде про військовий вишкіл українських бійців. Збройні Сили України гостро потребують підтримки в підготовці солдатів всередині країни", – сказав він.

Грант пояснив, що відправка українських солдатів на тренування за кордон – це втрата часу, який може мати вирішальне значення. Тому західні інструктори, на його думку, потенційно можуть повернутися в Україну. 

Відео дня

Також він експерт вважає, що український Генштаб потребує допомоги європейських штабних офіцерів для планування операцій та вирішення організаційних питань.

"Однак у довгостроковій перспективі важко передбачити можливість введення військ в Україну. Щодо короткострокової перспективи, нам доведеться чекати і спостерігати за діями Франції. Залишається невизначеним, чи будуть їхні дії лише розмовами, чи реальною реалізацією", – каже Грант.

Розмови про відправку західних військ на допомогу Україні

Як писав УНІАН, наприкінці лютого президент Франції Еммануель Макрон вперше озвучив думку про те, що відправка західних армій в Україну є тим, що не можна повністю виключати. При цьому він визнав, що зараз згоди на це серед союзників немає.

Хоча більшість країн Європи поспішили заявити про неготовність відправляти свої армії в Україну, деякі європейські лідери схвально відгукнулися про цю ідею. Зокрема відправку західних військ в Україну підтримав президент Литви Гітанас Науседа. Очільник польського МЗС Радослав Сікорський теж вважає, що таке рішення не є чимось немислимим.

Вас також можуть зацікавити новини: