Президент Китаю заговорив про підготовку до війни. Цієї теми він торкнувся вже у чотирьох останніх виступах. Зокрема, на щорічних зборах парламенту КНР та вищого політичного консультативного органу.

Загалом у цих заявах йдеться про підготовку до глобального протистояння КНР з США. Адже між двома країнами доволі напружені відносини. Виникнення прямого конфлікту навколо Тайваню на цей момент — найбільш ймовірний сценарій. Хоча мова йде не лише про Тайвань. Треба відзначити і Південнокитайське море, де КНР проводить широку експансію.

Раніше поширювалась інформація про те, що китайський лідер начебто дав наказ своїй армії до 2027-го року приготуватись до нападу на Тайвань

І варто говорити не тільки про конвенційну війну, але й про протистояння в технологічній та економічній сферах. Сі Цзіньпінь ще з 2015-го року говорив про те, що КНР має готуватися до боротьби. Тобто тези про підготовку до майбутніх конфліктів озвучувались Пекіном і раніше.

Сьогодні ж Китай намагається розширитись як в економічному, так і територіальному плані. Зрозуміло, що на це розширення буде відповідь. Китай наразі має багато конфліктних точок. Це не тільки США, але й Індія, В’єтнам та навіть Японія. Тому мова йде про загальну готовність країни до боротьби на всіх фронтах. Тож, на мою думку, схожі заяви будуть лунати від КНР і надалі.

Раніше поширювалась інформація про те, що китайський лідер начебто дав наказ своїй армії до 2027-го року приготуватись до нападу на Тайвань. А після останнього з’їзду комуністичної партії Китаю все йде до того, що Пекін змінює вектор на дедалі агресивнішу поведінку на зовнішній арені.

Все це вкладається в ідеологічний порядок денний Сі Цзіньпіня — про відродження Китаю. Але єдина можливість возз'єднатись з Тайванем — це пряме вторгнення.

Якщо Китай зважиться на військову ескалацію на Тайвані, Росія може "втрутитись"

Саме російсько-українська війна показала Пекіну, що воювати можна і конвенційними методами, навіть з ядерною державою. Тобто в КНР припускають, що можна зіткнутись з американцями. Й не факт, що це призведе до ядерного апокаліпсиса.

Американські експерти у Вашингтоні також прекрасно розуміють, що традиційна війна цілком можлива. Тому до цього активно готуються як КНР, так і США. Чи цей конфлікт незворотним, на цьому етапі сказати важко. Але вторгнення Китаю на Тайвань з кожним роком стає все більш ймовірним.

Американський генерал Марк Мілі днями підкреслив, що національна мета Китаю — наздогнати і перевершити Сполучені Штати у військовому плані. При цьому, на думку Мілі, Китай створюватиме проблеми для світової безпеки протягом багатьох років - разом з Росією та Іраном. Дійсно, якщо Китай зважиться на військову ескалацію на Тайвані, Росія може "втрутитись", і тоді російсько-китайське військове об’єднання буде сформовано де-факто. Скоріш за все, до них також може долучитись Іран.

Однак, на мою думку, китайці розглядають військове об’єднання з такими країнами лише у кризовій ситуації. На даний момент все ж слід пам’ятати про традицію китайської зовнішньої політики — прагматичність та несприйняття таких союзів, які до чогось зобов’язують.

Чи побачимо ми якусь ескалацію найближчим часом, цілком може залежати від США. Наприклад, зараз до Сполучених штатів полетіла президентка Тайваню Цай Інвень. Якщо вона зустрінеться з офіційними особами США, то Китай буде вимушений на це відповісти. Відносини США та КНР знову погіршаться.

Мова може йти як про м’яку економічну блокаду, так і інші, більш жорсткі сигнали. Зокрема, маю на увазі високу ймовірність військових навчань або військових маневрів навколо острова (все те, що робив Китай торік під час візиту Ненсі Пелосі на Тайвань).

Але, крім того, Китай може відповісти Сполученим штатам збільшенням підтримки Росії. Можливо, навіть у військовому плані. І хоча така військова підтримка все одно буде мінімальною, проте дозволить Пекіну й надалі використовувати Росію для шантажу Сполучених штатів у питанні Тайваню.

Антон Ганоцький, експерт з Азійсько-Тихоокеанського регіону Аналітичного центру Adastra