Ілюстрація REUTERS

Під час протестів в Сіетлі (США) відбулися зіткнення демонстрантів з правоохоронцями.

Читайте такожБув під наркотиками та з COVID-19: з'єднання явилися результати розтину вбитого в США Джорджа Флойда

Як передає DW, вчора тисячі протестувальників пройшли пішки по вулицях міста під час найбільшого за останні тижні протесту Black Lives Matter "Життя чорних мають значення").

Відео дня

Деякі з протестувальників підпалили будівлю біля слідчого ізолятора для неповнолітніх. Силовики в Сіетлі застосували світлошумові гранати та сльозогінний газ для розгону натовпу. Поліцейські заявили, що заарештували 45 протестувальників. Також був госпіталізований 21 поліцейський.

Раніше в той же день в Портленді силовики застосовували сльозогінний газ і світлошумові гранати, щоб розігнати мітингувальників, так само вимагали припинити поліцейську жорстокість і дискримінацію за кольором шкіри в США. Подібні нічні протести у місті тривають вже майже два місяці.

Крім того, у місті Денвер у штаті Колорадо автомобіль в'їхав у натовп. Один з протестувальників вистрілив у напрямку машини, намагаючись зупинити водія. Він поранив іншого протестуючого, якого забрала "швидка", його стан стабільний, повідомили в місцевій поліції. Мітингувальники також розбили вікна місцевого суду і розпалили вогонь в одному з офісів.

У місті Остін штату Техас під час протестів прозвучало кілька вогнепальних пострілів, було убито одну особу. Підозрюваного у стрільбі вже затримали, він перебуває під вартою.

Ще троє протестувальників в місті Луїсвілл, штат Кентуккі, отримали загрожують життю вогнепальні поранення.

Протести в США почалися після смерті 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі 25 травня після жорсткого затримання поліцейським. Гнів і обурення протестувальників викликало опубліковане в мережі відео затримання чоловіка. Масові протести та заворушення по всій країні супроводжувалися зіткненням з поліцією, стріляниною, мародерством і введенням у багатьох містах США комендантської години.

Протестувальники вимагають реформувати поліцію і зменшити обсяги її фінансування на тлі вкладати більше грошей в інші сфери, які роками страждають від недофінансування. Також учасники протестів вимагають покарати поліцейських через перевищення повноважень, в результаті чого постраждали або померли люди.

25 червня Палата представників Конгресу США схвалила розроблений демократами законопроект про реформу поліції імені Джорджа Флойда.

Документ ще має бути схвалений Сенатом, де більшістю є представники Республіканської партії. Враховуючи це низка аналітиків сумнівається в його долі, оскільки республіканці вже заявили, що виступають проти радикальних реформ, а адміністрація Дональда Трампа попередила, що останній накладе на законопроект вето.