Маас прокоментував запровадження ЄС санкцій проти Росії / Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас прокоментував можливе запровадження Євросоюзом санкцій проти Росії через отруєння опозиційного політика Олексія Навального.

Про це Маас заявив в інтерв'ю новинному порталу t-online, передає "Голос Америки".

Читайте такожП'ять країн в ООН закликали Росію розкрити обставини отруєння Навального

Відео дня

Отруєння Навального

“Санкції завжди мають бути цілеспрямовані та пропорційні. Втім таке грубе порушення Міжнародної конвенції про заборону хімічної зброї не може залишитись без відповіді. Європа об'єднана у цьому питанні”, - сказав міністр закордонних справ ФРН.

Він висловив переконання, що «ходіння навколо санкцій вже не буде».

“Якщо результати німецьких, швецьких та французьких лабораторій підтвердяться, від Євросоюзу буде чітка відповідь. Я переконаний”, - заявив Маас.

"Північний потік-2"

На запитання, чи можуть санкції стосуватись газопроводу “Північний потік-2”, Маас відповів, що до цього проекту залучено понад 100 європейських компаній, більш ніж половина яких - німецькі.

“То ж багато європейських працівників постраждають, якщо заморозити будівництво”, - сказав він.

Питання санкцій ЄС проти Росії лідери країн Європейського Союзу планують розглянути під час саміту 15-16 жовтня.

Що відомо про отруєння Навального

  • 20 серпня 2020 року Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували без свідомості. Через два дні його евакуювали з Омська до Німеччини.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі та на шкірі Навального. Факт отруєння політика "новачком" також підтвердили інші експерти.
  • 10 вересня Навальний вийшов з коми.
  • 23 вересня Навального виписали з берлінської клініки "Шаріте".
  • 1 жовтня 2020 року Навальний звинуватив у своєму отруєнні президента РФ Володимира Путіна.

Історія "Північного потоку-2"

  • Реалізацію проекту "Північний потік-2" було припинено через введені США в грудні 2019 року санкції проти підрядників газопроводу.
  • Президент РФ Путін заявив у січні 2020 року, що "Північний потік-2" "буде добудований російськими силами", але будівництво "завершиться за кілька місяців пізніше, ніж було заплановано".
  • Держсекретар США Майк Помпео оголосив про створення коаліції, покликаної перешкодити завершенню російського газопроводу"Північний потік-2".