Пригожина вирішив здійснити державний переворот та захопити владу в Росії, зазначив експерт / скріншот

Політичний аналітик, юрист Андрій Вігірінський проаналізував можливі сценарії подальшого розвитку подій в Росії.

В ефірі інформаційного телемарафону експерт зазначив, що з точки зору фінального наслідку, потрібно взяти до уваги прагнення ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина - здійснити державний переворот та захопити владу в Росії.

Відео дня

"Його прагнення чітко артикульовано - це зміна не лише військового керівництва, він фактично у своїй заяві відмовився виконувати вказівки президента, тобто і політичного керівництва. Отже, його наміри - це захоплення влади. Щоб він не говорив, що це не є заколот, що це не є державний переворот. З точки зору права будь- якої країни, схожого характеру заяви, будуть тлумачитися як не лише військовий переворот, але спроба державного перевороту", - пояснив Вігірінський . 

Він додав, що про спробу державного перевороту натякнув і Путін у зверненні у зв'язку із заколотом Євгена Пригожина.

"Путін дуже любить це поняття. І в цілому, говорячи про те, що Пригожин є зрадником, він фактично і визначає його подальшу долю. Якщо він потрапить не лише в руки правосуддя, а просто хоча б в руки тих людей, які зможуть реалізувати самосуд",- сказав Вігірінський.

На думку експерта, поки втілення кінцевої мети Пригожина, "що він досягає своїх цілей, доходить до Москви, спільно з якимись іншими суб’єктами досягає результату", виглядає малореалістичним. Він зазначив, що для громадянської війни в Росії потрібні рушійні сили у вигляді підтримки широких мас населення та російських військових, а не одного угрупування "Вагнер".

"Питання в площині того, що вже день, як триває фактично те, що він (Пригожин - УНІАН) розпочав, а воно не знаходить підтримки серед широких мас населення. Саме головне, поки ми не бачимо повідомлень, щоб воно знаходило підтримку у збройних силах РФ. Для будь-якої громадянської війни, чи того, що ми називаємо громадянською війною, потрібні рушійні сили. Рушійна сила ПВК "Вагнер" вона є недостатня, бо ти рухаєшся через населені пункти, дороги і тобі потрібно збільшувати цю підтримку. І бажано, щоб ця підтримка мала хоч якійсь політичний окрас",- підкреслив Вігірінський.

Експерт підсумував, що кінцева мета Євгена Пригожина - це повалення військово-політичного режиму у Кремлі, але "не факт, що його політичний чи військовий режим буде кращим чим є", і це досить далекоглядна перспектива, з низькими шансами на втілення. Проте, чим більше стресових подій відбувається на території ворога, чим більше відволікається ресурсів, тим краще для України, вважає експерт.

"Якщо протистояння буде тривалим, це оптимальний варіант",- констатував Вігірінський.

Новини Росії - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, 23 червня у ПВК "Вагнер" повідомили про удар по їхньому тиловому табору. Голова ПВК Євген Пригожин звинуватив в обстрілі Міноборони РФ і пообіцяв помститись міністру оборони РФ Сергія Шойгу та  головнокомандувачу збройних сил Росії Валерію Герасимову. 

Ватажок "вагнівців" Євген Пригожин пригрозив походом на Москву

За інформацією Reuters, спочатку Пригожин повів своє угрупування на Ростов  та взяв місто під контроль, а слідом "вагнерівці" захопили Воронеж.

Президент РФ Володимир Путін відреагував тільки зранку 24 червня. У своєму зверненні він оголосив дії Пригожина "зрадою" і  пригрозив розправою, а також висунув вимогу, щоб заколотники скласти зброю. Звернення не спричинило бажаного для Путіна ефекту, а Пригожин відмовився скласти зброю.

Також Путін підписав репресивний закон про порушення воєнного стану, яким ввів відповідальності за порушення режиму воєнного стану.

У Британській розвідці вважають, що доля бунту залежить від реакції Росгвардії. Від того, на чию сторону встануть російські силовики - Пригожина або Путіна, буде залежати подальший розвиток російської кризи.