Два асса ВПС США під присягою розповіли про свої зустрічі з НЛО, а офіцер американської розвідки повідомив, що готовий вказати на секретні місця, де хряняться залишки інопланетного десанту / фото-кадр з відео

До останнього часу ідея про інопланетян була виключно спекуляцією масової культури - на рівні з зомбі-апокаліпсисом, ядерною зимою і супергероями. Однак на минулих в Сенаті США слуханнях кілька людей дали свідчення під присягою і заявили: крім людства існує позаземна, розумна інопланетна форма життя. І Америка приховує докази цього існування.

Хто такий Девід Граш

Порушником спокою виступив Девід Граш, майор ВПС США з 14-річним стажем, колишній офіцер Національного агентства геопросторової розвідки (NGA), Національного розвідувального управління (NRO), з 2019-го по 2021 – й роки-член цільової групи Пентагону з розслідування непізнаних повітряних явищ (UAP). З кінця 2021 року по липень 2022 року – один з керівників NGA з аналізу НЛО.

Жодна з деталей біографії 36-річного Граша не видає в ньому легковажну людину. Він пропрацював у розвідці більше чотирнадцяти років, був бойовим офіцером в Афганістані, є ветераном ВПС і має безліч нагород за участь в таємних і секретних операціях по зміцненню безпеки США. Видання Debrief, в якому вперше прозвучали його одкровення, провело розслідування кар'єри спікера і не знайшло нічого в послужному списку офіцера, що можна було б поставити під сумнів. Карл Нелл, колишній полковник армії та керівник аерокосмічної галузі, який був зв'язком з армією в оперативній групі UAP з 2021 по 2022 рік і працював з Грашем, описав його як "бездоганного".

У Національному агентстві геопросторової розвідки Граш обіймав посаду старшого офіцера з інтеграції розвідувальних можливостей, мав допуск до рівня "секретної" і "цілком секретної" інформації, а також був старшим технічним консультантом агентства з аналізу непізнаних явищ в повітрі.

26 липня 2023 року він з'явився перед Комітетом з національної безпеки Палати Представників і в ході 135-хвилинного слухання заявив, що США давно приховують програму з дослідження НЛО.

Космічний візит

У цій історії є інтродукція: в лютому 2023 року американські ВПС три дні поспіль збивали непізнані літаючі об'єкти. Перший-над Аляскою 10 лютого винищувачем F-22, він мав "циліндричну форму". Другий був збитий через день над районом Юкон. Його командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD) виявило при вході в повітряний простір Канади, після чого Байден і Трюдо провели консультації і санкціонували збиття. За словами міністра оборони Канади Аніти Ананд, уражена ціль знаходилася на висоті 14-15 км і була "маленькою, циліндричної форми".

Третій НЛО був збитий над озером Гурон в штаті Мічиган винищувачем F-16. Міноборони заявило, що цей об'єкт був помічений раніше над Монтаною, але не міг бути перехоплений винищувачами. За даними Reuters, третій об'єкт мав восьмикутну форму, а в повідомленні AP з посиланням на високопоставленого представника Білого дому говорилося, що "об'єкт був восьмикутним, зі звисаючими нитками, але не мав помітного корисного навантаження". Кореспондент ABC News з міжнародних питань Марта Раддац повідомила, що пілоти винищувачів зробили фотознімки об'єкта і відзначили, що не побачили ознак, що у об'єкта є двигун. Сам НЛО був описаний як "циліндричний і сріблясто-сірий".

Поки невідомо, чи були виявлені останки, що впали.

Коментуючи ці три епізоди, представник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що походження і призначення збитих об'єктів неясні, що вони володіли малими розмірами, не мали видимого пілота, а також будь-яких елементів, які б дозволяли їм маневрувати в польоті і взагалі триматися в повітрі. Перший збитий об'єкт був досить значних розмірів - Кірбі припустив, що він був здатний "підняти в повітря три шкільні автобуси".

Також Кірбі уточнив, що збиті об'єкти не становили небезпеки для людей, а на питання, навіщо ж їх у такому випадку збили, відповів, що президент Байден прислухається до порад військового командування, що американцям не повинна загрожувати навіть гіпотетична небезпека. Він також додав, що другий і третій об'єкти летіли на такій малій висоті, що становили небезпеку для літаків цивільної авіації. Відповідаючи на запитання журналістів, Кірбі запевнив, що немає ознак, що вказують на можливе позаземне походження таємничих об'єктів. Коли його запитали, кому ж в такому випадку об'єкти належать, він відповів:

Тут ми знаходимося на недослідженій території, вибачте за каламбур. Ми просто не знаємо".

Через кілька місяців після цих інцидентів Девід Граш стане публічною персоною, спочатку ставши героєм розслідування Debrief, потім виступивши в ефірі NewsNation і, нарешті, дійшовши до свідчень в Конгресі.

Новий "Манхеттенський проект"

У цих інтерв'ю Граш описує американську систему вивчення НЛО – або, точніше, "НАЯ" – непізнаних аномальних явищ (Unidentified Anomalous Phenomena – більш широкий термін, що прийшов на зміну "НЛО", використовуваний урядом США і NASA) - практично як таємну ложу за десятками замків. Свідчення його зводилися до того, що американський уряд робить титанічні зусилля, щоб широкі маси залишалися в невіданні щодо як наявності позаземних форм розумного життя, так і ймовірних контактів між цими формами і представниками людської раси.

На запитання представника Тіма Берчетта про те, чи знав він про людей, які постраждали через систему, яка прагне зберегти себе в таємниці, Граш відповів ствердно і описав її як "адміністративний тероризм", який серйозно вплинув на багато кар'єр.

У них є інструмент залякування, щоб замовкнути людей, особливо державних службовців, які хвилюються про свою кар'єру та свою репутацію. Коли ви погрожуєте просуванням [по кар'єрних сходах], багато людей відступають".

Пізніше, виступаючи на Radio 4 BBC, Граш додав, що культура секретності щодо НЛО була успадкована від "Манхеттенського проекту" Оппенгеймера: на його думку, відкриття трималося владою в таємниці, "тому що вони не були впевнені, наскільки онтологічно шокуючим це буде для населення світу".

Девід Граш / фото-кадр з відео

Що стверджує Граш про НЛО

Заяви, що прозвучали в інтерв'ю Debrief і NewsNation, викликали хвилю обговорення, яка спонукала комітет з нагляду, очолюваний республіканцями, почати негайне розслідування. На слуханнях у Комітеті Граш сказав Конгресу під присягою, що" уряд США діє в умовах секретності – вище нагляду Конгресу", коли справа стосується невстановлених аномальних явищ. На питання, чи вірить він, що уряд США має фізичні докази наявності НЛО, Граш відповів:

Абсолютно – на основі опитування понад сорок свідків за чотири роки".

Ось ключові його тези:

  • США знали про" нелюдську "активність з 30-х років минулого століття (Граш воліє використовувати термін "нелюдський",  а не "інопланетний" або "позаземний" – УНІАН.);
  • у влади США є космічний корабель, який "потенційно не є" людським - на підставі "морфології транспортних засобів і матеріалознавства, а також володіння унікальними атомними структурами і радіологічними сигнатурами";
  • США отримали доступ до корабля в результаті його аварії на планеті Земля;
  • США проводять зворотний інжиніринг потерпілого крах судна;
  • на місці аварії була виявлена "нелюдська біологічна матерія" – за оцінкою людей, безпосередньо знайомих з програмою, які до сих пір в ній беруть участь;
  • свідчення ґрунтуються на інформації, яку Грашу надавали особи з багаторічним служінням Америці, багато з яких також поділилися вагомими доказами у вигляді фотографій, офіційної документації та секретних усних свідчень;
  • він знає "точні місця" знаходження позаземної технології – вони "були надані генеральному інспектору, а деякі з них - комітетам з розвідки".

На запитання конгресмена Ненсі Мейс "Чи вважаєте ви, виходячи зі своїх знань та широких розмов з експертами, що уряд США вступив у контакт з розумними прибульцями", Девід Граш відповів: "Це тема, яку я не можу обговорити".

За його словами, в ході виконання ним службових обов'язків йому було відмовлено в доступі до програми відновлення і зворотного інжинірингу інопланетного судна.

Дану заяву в категоричному Тоні спростував Пентагон. Як сказала прес-секретар оборонного відомства Сью Гоф, Пентагон не має в своєму розпорядженні "перевіряється інформація для обґрунтування тверджень про те, що будь-які програми, пов'язані з володінням або зворотною інженерією позаземних матеріалів, існували в минулому або існують в даний час".

Граш - не єдиний, хто зіткнувся з перешкодами

Тім Берчетт, конгресмен-республіканець з Теннессі, один з керівників розслідування НЛО, в подкасті Event Horizon заявив, що у США є докази існування технологій, "кидають виклик всім законам нашої фізики", і що інопланетні кораблі володіють технологіями, які можуть "перетворити нас на вугільну головешку". Коли законодавця запитали, чи бачив він "переконливі докази" того, що США бачать в небі речі, які можуть мати позаземне походження, він відповів: "О, сто відсотків. Сто відсотків. Безсумнівно".

Коли справа дійшла до свідчень Граша, Берчетт звинуватив державні органи у відсутності співпраці з наглядовим комітетом:

Ми зіткнулися з перешкодами з боку учасників, розвідувального співтовариства і Пентагону".

Труднощі в розслідуванні підтвердила інший законодавець, Анна Луна, яка заявила, що комітет мав намір заслухати додаткові свідчення свідків з секретних питань, але йому було відмовлено в доступі до SCIF – Центру, який використовується для брифінгів з надсекретної інформації.

Позаземні технології

Граш-не єдиний, хто виступав 26 липня в Конгресі. Разом з ним давали свідчення два колишніх авіатора ВМС – Девід Фревор і Райан Грейвз, які описали свої зустрічі з НЛО – з різницею в більш ніж десятиліття.

Девід Фревор / фото-кадр з відео

Фревор, колишній командир винищувальної ескадрильї VFA-4, був одним з чотирьох пілотів, який зняв знамените відео "Tic-tac"під час звичайної навчальної місії на авіаносці USS Nimitz біля узбережжя Каліфорнії в листопаді 2004 року. Він описав свій приголомшений стан, коли побачив разом з колегами-військовослужбовцями білий літаючий об'єкт у формі популярного драже. Коли він та інші пілоти намагалися наблизитися до таємничого корабля, той "стрімко прискорився і зник прямо перед нашим літаком, не залишивши видимих інверсійних слідів", після чого з'явився на відстані 60 миль.

Не було ні роторів, ні лопатей, ні видимих поверхонь управління польотом, таких як крила. Технологія, з якою ми стикалися, набагато перевершувала все, що ми мали. Я не НЛО-фанатик, але те, що ми бачили чотирма парами очей – у нас немає нічого подібного. Це була неймовірна технологія".

Райан Грейвз / фото-кадр з відео

Грейвс, у свою чергу, описав свою зустріч з літаючим об'єктом біля узбережжя Вірджинія-Біч у 2014 році: під час польоту на F-18 він натрапив на літаючий об'єкт, який виглядав як "темно-сірий або чорний куб всередині прозорої сфери" в діаметрі від півтора до п'яти метрів, і який не був схожий ні на один з літаків, які він коли-небудь бачив.

Після відставки Грейвз заснував спільноту Americans for Safe Aerospace, яка підтримує авіаторів, які повідомляли про НЛО. Описуючи характеристики невстановлених об'єктів, він стверджував, що НЛО можуть залишатися нерухомими навіть в ураганний вітер і здатні виконувати "маневри, незрозумілі в рамках нинішнього розуміння наших технологій і наших можливостей як країни". Він додав:

Якби кожен міг бачити датчик і відеодані, які я бачив, наша національна розмова змінилася б".

Вони нас ненавидять?

У поп-культурі інопланетян зазвичай зображують або допитливими доброзичливими мандрівниками, або створіннями, які чекають у крижаній космічній безодні, керовані ідеєю знищення або контролю людства. Граш схиляється до другого варіанту:

"Я думаю, що це логічна помилка – "раз вони просунуті, вони добрі". Ми ніколи повністю не зрозуміємо їхніх намірів, тому що ми не вони. Але я думаю, що сталося те, що здається зловмисною дією [з боку інопланетян]. Це базується на дослідженнях ядерного об'єкту (Граш не уточнив, якого саме – УНІАН.) та свідченнях".

Він ухилився від прямої відповіді на питання, чи були люди поранені або вбиті в результаті дії позаземних сил, але сказав: "Хоча я не можу вдаватися в подробиці, тому що це розкрило б деякі секретні операції США, кілька людей в програмі поінформували мене про подібні зловмисні події".

Також офіцер написав внутрішній документ про свої відкриття, в якому висловив побоювання перед "загрозою нашого майбутнього".

Масштабна кампанія дезінформації?

Зрозуміло, на тлі цих зізнань не могло не виникнути спекуляцій і теорій змов – від "влади відволікають увагу від суду над Хантером Байденом" до "людство готують до пришестя своїх господарів". Одна з найпопулярніших теорій після лютневих інцидентів свідчила, що Білий Дім і Пентагон використовували тему НЛО для того, щоб втопити в інформаційному шумі крах поїзда в Огайо, яке призвело до розливу хімікатів.

Сумніви в виголошеному викликав і сам Граш, в ході свідчень колишній менш красномовним, ніж в коментарях, які він давав ЗМІ. Так, в червневому інтерв'ю NewsNation Граш говорив, що у США є інопланетний корабель "розміром з футбольне поле", а в інтерв'ю для французької газети Le Parisien заявляв, що влада США має в своєму розпорядженні "дзвоноподібний літальний апарат". Однак у Конгресі під присягою відставний військовий не став конкретизувати ці зізнання, пославшись на питання безпеки, і ця раптова стриманість викликала сумніви.

Коли Граша запитали, чи бачив Він космічний корабель, він сказав, що може відповісти на питання "за закритими дверима", і також заявив, що "не бачив тіл". Ухилявся під час слухань офіцер і від інших питань, – про контакти з інопланетянами або вбивства в спробі приховати інформацію про "позаземних технологіях" – відповідаючи, що готовий ділитися деталями тільки в SCIF. Нарешті, за його словами, він надав безліч суворо засекречених доказів Пентагону та ЦРУ, але не показав жодного з цих доказів публічно. Надзвичайні твердження вимагають надзвичайних доказів, конкретних і відчутних. Грашем вони представлені не були.

Гаррет Графф, журналіст та історик, який пише книгу про пошук урядом США інопланетного життя, зазначив:

Мені дуже цікаво, що Дейв Граш не бажає заявляти і повторювати під присягою на слуханнях найбільш вибухонебезпечні (і дивовижні) твердження з його інтерв'ю NewsNation. Здається, він дуже обережно танцює, повторюючи їх".

Обговорюючи лютневі події, Графф звернув увагу на те, що до пошуку уламків "НЛО" залучили ФБР. "У заявах Пентагону говориться, що ФБР бере участь в розслідуванні збиття в Канаді, що має на увазі земну контррозвідувальну місію. Історично ФБР не брало участі в розслідуваннях позаземних НЛО. Участь ФБР чітко натякає на те, що США/Канада/NORAD знає або вважає ці НЛО пристроями національної держави. Тож поки що не турбуйтеся про прибульців".

Інші експерти кажуть, що" зустрічі з НЛО " можуть бути пов'язані з повітряними кулями, безпілотниками, оптичними ілюзіями або навіть миготливими вогнями комерційного авіалайнера.

Пентагон в лютому заявив, що не бачив ніяких доказів зв'язку НЛО з діяльністю інопланетян, але не виключає цього пояснення.