Сі Цзіньпін надіслав послання Токаєву з приводу кризи в країні / REUTERS

Китайський глава Сі Цзіньпін звинуватив "зовнішні сили" у заворушеннях в Казахстані.

Про це йдеться у посланні Сі Цзіньпіня президенту країни Касиму-Жомарту Токаєву.

"Китай виступає рішуче проти будь-яких сил, які підривають стабільність і загрожують безпеці Казахстану, рішуче проти будь-яких сил, які підривають мирне життя народу Казахстану", - йдеться у тексті послання.

Відео дня

У своєму посланні Сі Цзіньпін підкреслив, що КНР виступає рішуче проти будь-яких спроб підірвати китайсько-казахську дружбу і завадити співробітництву між двома країнами.

Читайте такожПрезидент Казахстану дав наказ відкривати вогонь на ураження без попередження (відео)

Він також вказав на готовність надати необхідну допомогу країні і "допомогти впоратися з труднощами".

Протести в Казахстані: що відомо

У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Громадяни вимагають відставки президента, уряду і виступають проти корупції. Під час акцій правоохоронці застосовують силу до протестувальників, затримано сотні людей.

У зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови Ради безпеки Казахстану. Раду Безпеки очолив Токаєв.

Президент Казахстану звернувся за допомогою до глав держав Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Війська РФ, Вірменії, Білорусі, Киргизстану і Таджикистану направлені в Казахстан на обмежений проміжок часу для"стабілізації та нормалізації обстановки".

МЗС України через акції протесту радить українцям утриматися від відвідування Казахстану.