Українцям не радять їхати в Казахстан через протести / фото REUTERS

Українцям рекомендували утриматися від поїздок до Казахстану. Причиною стали масові протести через різкий стрибок цін на газ.

Про це повідомляє Посольство України у Республіці Казахстан.

Попередньо, застереження діятиме до 19 січня.

Відео дня

"У зв'язку з введенням з 5 січня по 19 січня 2022 року надзвичайного стану в Алмати, Алматинській і Мангістауській областях рекомендуємо утриматися від прибуття в Казахстан", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожПостачання вугілля з Казахстану в Україну припинено - МіненергетикиПри цьому дипломати рекомендували українцям, які знаходяться в Казахстані, утриматися від відвідування місць скупчення людей.

Рекомендації Міністерства закордонних справ для українців, що застрягли у Казахстані

"У зв’язку із подіями в низці регіонів Республіки Казахстан Міністерство закордонних справ України рекомендує українським громадянам, які перебувають на території цієї країни, постійно відстежувати інформацію про розвиток ситуації, виявляти підвищену пильність та обережність, неухильно дотримуватися вказівок та розпоряджень представників місцевої влади та правоохоронних органів, не залишати місця свого проживання без крайньої потреби, завжди мати при собі документи, які посвідчують особу, а також зареєструватися в електронній системі "ДРУГ"- йдеться у повідомленні.

У разі виникнення обставин, що вимагають негайної консульської допомоги, слід невідкладно звертатися до Посольства України в Республіці Казахстан (тел.: +7 705 755 66 10, електронна пошта: emb_kz@mfa.gov.ua, consul_kz@mfa.gov.ua) або на цілодобову "гарячу лінію" МЗС України: +38 044 238 16 57, електронна пошта: cons_or@mfa.gov.ua.

"Газові" протести в Казахстані - що відомо

У містах Казахстану вирують масові протести через різке збільшення вартості газу в два рази. Люди вийшли на мітинги в багатьох містах, в столиці країни, в тому числі. Громадяни вимагають відставки уряду і кричать: "Іди, Старий".

Громадяни вважають, що Нурсултан Назарбаєв поставив на своє місце підконтрольну йому людину (Касим-Жомарта Токаєва). На думку жителів країни, екс-президент продовжує впливати на політичне життя. Люди перекривають дороги, силовики намагаються зупинити протестувальників, виникають бійки. 

Читайте також"Може скористатися РФ": експерт про наслідки протестів у Казахстані4 грудня в Алмати почалася гостра фаза зіткнень між протестувальниками і поліцейськими. На вулиці країни вийшли сотні людей, які обурені корупцією і підвищенням цін на газ. Спостерігалися сутички з правоохоронцями. Центр міста затягнуло димом від світлошумових гранат. У місті спалахнули кілька поліцейських машин, одна з них вибухнула.  

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів режим надзвичайного стану в Алмати і в Мангістауській області з 5 по 19 січня.

У мережі з'явилося відео, на якому видно, як казахстанські поліцейські відкрили вогонь у бік протестувальників гумовими кулями.

При цьому в Алмати поліція затримала понад сто осіб під час розгону мітингової ходи. Поліція затримувала учасників мітингу і садила їх в автозаки. Затриманих вивезли в невідомому напрямку.

5 грудня стало відомо, що в центрі Алмати протестувальники проти підвищення цін на газ відкрили вогонь по військових. Тим часом у місті горять будівлі міської адміністрації та прокуратури.

Вас також можуть зацікавити новини: