Путін і Клінтон обговорювали загибель "Курська" / фото meduza.io

Опублікована стенограма розмови президентів США і РФ Білла Клінтона та Володимира Путіним, під час якої вони обговорювали загибель атомного підводного човна «Курськ».

Читайте такожПутіна висунули на Нобелівську премію миру-росЗМІЯк пише «Сноб», Клінтон і Путін зустрілися 6 вересня 2000 року в Нью-Йорку в президентському номері готелю Waldorf Astoria. «Курськ» став першою темою, яку президенти тоді обговорили.

Під час розмови Путін поскаржився, що опинився в пастці «між поганими та гіршими варіантами», а також почав міркувати про свій рейтинг. За його словами, йому радили намагатися врятувати моряків «заради підвищення рейтингу».

Відео дня

Крім того, він заявив, що під час катастрофи влада відчувала себе безсилими: «Ми не могли розповісти родичам, але в корпусі була діра розміром близько двох метрів, через яку затопило перші три відсіки підводного човна. Я навіть не знаю, як ми можемо витягнути тіла. У цих водах багато тріски - плоті на кістках може не залишитися. Ми намагалися спустити на гальмах весь цей галас, але деякі люди дивні, і вони просто продовжували його підживлювати. Це просто факт життя».

Загибель російського підводного човна «Курськ»: що відомо

  • «Курськ» зі 118 моряками на борту затонув у Баренцевому морі 12 серпня 2000 року.
  • За офіційною версією, під час навчань вибухнула торпеда, яку готували до умовної атаки.
  • Водолази змогли потрапити на підводний човен тільки 20 серпня, коли нікого з моряків вже не було в живих.