Лукашенко зробив низку заяв щодо України / getty images

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко, судячи з його останніх заяв, намагається уникнути участі своїх військ у війні проти України.

Таку думку висловив в ефірі 24 каналу екс-співробітник Служби безпеки України Іван Ступак. Він припускає, що диктатор зараз намагається удати, що нібито не причетний до агресії РФ.

"Зараз бачимо, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко "включив задню" і намагається зістрибнути. Тобто тихенько уникнути участі у війні Росії проти України. Мовляв, він "не в темі", не занурений в матеріал і не знає планів Кремля", - зазначив він.

Відео дня

Білоруському диктатору експерт радить" не розслаблятися", так за допомогу агресору у війні проти України він своє отримає. Водночас, зазначив Ступак, Лукашенку вдалося включити "колгоспну сміливість" і не піддатися на спроби Кремля змусити вступити у війну.

"Був такий момент, коли літаки залітали на територію Білорусі й бомбили селища. Саме тоді все йшло до війни, але потім нишком затихло", - зазначив колишній співробітник спецслужби.

Він також підкреслив, що Лукашенко міг зупинити запуски російських ракет по території України. За словами експерта, крім військових РФ, які запускають ракети, є ще забезпечення (паливо, харчування, комунікація, зв'язок), на яке може вплинути Лукашенко.

"У кожної людини є вибір. Вона може його зробити - перерізати комунікації, заборонити поставки в ці ракетні установки продуктів, води, боєприпасів. І все тоді нічого не буде. Однак він цього не зробив", - підкреслив Ступак.

Напередодні Лукашенко назвав неприпустимим можливе застосування Росією ядерної зброї проти України, а також заявити, що так звана в Росії "спецоперація" в Україні "затягнулася".

Сьогодні ЗМІ повідомили, що Лукашенко готується відправити в підконтрольні Росії райони Донбасу свою делегацію, тим самим визнаючи ці кремлівські квазиобразования.