Хімік Віл Мірзаянов висловився про отруєння Навального / фото sky.com

Хімік Віл Мірзаянов, який розробив за часів СРСР нервово-паралітичний газ «Новичок», прокоментував недавнє отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Читайте такожЕкс-депутат Держдуми озвучив дві версії отруєння НавальногоСвою думку з цього приводу хімік висловив в інтерв'ю виданню «Настоящее время».

На питання чи вірить він у твердження німецьких лікарів, що Навальний був отруєний речовиною з групи інгібіторів холінестерази, Мірзаянов заявив наступне:

Відео дня

«Мені важко сказати, чи був він отруєний саме фосфорорганічною отруйною речовиною. Поки не буде хромато-мас-спектрометрального аналізу, я нічому цьому не вірю. Але бувають сучасні технології, сучасні детектори, особливо хромато-мас-спектрометри, які дозволяють визначати діючу речовину з точністю протягом півгодини або години. Мені дивно, що в лабораторії говорять про те, що ось такі дії підтверджуються, але на чому це ґрунтується – не повідомляють».

При цьому хімік розповів, як саме міг бути отруєний Навальний:

«Яким чином додати кудись (речовину - УНІАН) - великих проблем немає. Зараз вже є відпрацьовані методи: звичайно, можна і в чай додати, і в воду, і просто торкнутися чимось шкіри людини, наприклад, тампоном, змоченим в цій отруйній речовині. Цього достатньо, щоб він отруївся».

Віл Мірзаянов також прокоментував, які можуть бути наслідки для організму від такого отруєння:

«Наслідки дуже погані. Отруєння практично неповоротне, на жаль. Дуже довго - роки потрібні для того, щоб реабілітуватися. Речовини, навіть розпалися речовини, завдають великої шкоди і сидять в організмі дуже довго».

Отруєння Навального: що відомо

  • Російський опозиціонер Олексій Навальний повертався в Москву з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Політика госпіталізували.
  • Прес-секретар Навального Кіра Ярмиш заявила, що у нього «токсичне отруєння».
  • Згодом Навального евакуювали з Омської лікарні на лікування в берлінську клініку Charite.
  • Медзаклад, де знаходиться російський опозиціонер, під цілодобовою охороною поліції.