Британія спроектує для України ракетні катери / ілюстрація facebook.com/navy.mil.gov.ua

Ракетні катери, які Велика Британія збудує для України, будуть озброєні британськими ракетами.

Про це розповів аташе з питань оборони посольства Великої Британії в Україні Тім Вудз, передає "Радіо Свобода".

Він зазначив, що наразі судно ще проектується, але промисловість Великої Британії працює швидкими темпами над тим, щоб доопрацювати платформу та побачити, де можна встановити українські компоненти. Мова йде про газову турбіну, щоб надати ракетним катерам тієї швидкості, яку вони потребуватимуть.

Відео дня

"Щодо самого боеприпасу, ми, ймовірно, матимемо на кораблі британську ракету "земля-земля". Ми спостерігаємо за "Нептуном", який Україна розробляє, який після повного введення в дію буде боєздатним ракетним комплексом. Але розмір цих суден не дозволяє розмістити "Нептун". Тому нам довелося піти на менший, але дуже потужний сучасний ракетний комплекс", – розповів Тім Вудз.

Читайте такожГлава МЗС Німеччини пояснив, чому його країна не постачає Україні зброюЗа словами посла України у Великій Британії Вадима Пристайка, платформа майбутнього ракетного катеру називатиметься P50U. Він повідомив, що над нею зараз працюють британські та українські фахівці, і в майбутньому на кораблях можливе встановлення українського "Нептуна".

"Робота над удосконаленням катерів та озброєння на них вестиметься поступово. У наших планах – можливість встановлення на них "Нептунів". Перші катери дійсно матимуть британські ракети. Але в перспективі ми плануємо розміщувати там вітчизняне оснащення", – зазначив Вадим Пристайко.

Велика Британія спроектує для України ракетні катери: подробиці

21 червня в Одесі на борту британського есмінця HMS Defender було підписали "Меморандум про реалізацію проектів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та Військово-морськими силами України".

Загалом для України побудують вісім сучасних ракетних катерів. Щоб профінансувати роботи, Лондон надасть позику на 10 років на суму до 1,25 мільярда фунтів. Перші два катери збудують у Великій Британії, решту – в Україні.