DAY.GUDKOV.RU

Відомий білоруський політв'язень Віталій Шкляров сьогодні покинув країну.

Про це розповів його адвокат Антон Гашинський. Він зазначив, що захистом Шклярова було подано клопотання про дозвіл на виїзд з Білорусі, яке було задоволено.

Гашинський також додав, що питання дозволу Шклярову покинути Білорусь обговорювалося в ході телефонної розмови між держсекретарем США Майком Помпео і президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Відео дня

"Слідство не закінчено, кримінальна справа не закінчена. Ми написали клопотання про дозвіл на виїзд, його задовольнили, тому Віталій поїхав зараз до сім'ї та поправити своє здоров'я після перенесеного коронавірусу. Його мати залишилася лікуватися в Мінську, знаходиться в лікарні, Віталій повернеться в Мінськ, тому що насправді нічого не змінилося - він все ще під слідством і підпискою про нерозголошення. Те, що задовольнили клопотання про дозвіл на виїзд — це безумовно наслідок дзвінка Помпео. Саме звільнення Віталія було основною метою і причиною дзвінка", - розповів адвокат.

Він також додав, що Шкляров з Білорусі виїхав в Україну, а звідти – до Вашингтона.

Нагадаємо, раніше Віталій Шкляров був випущений з СІЗО під підписку про невиїзд.

Влада Білорусі 29 липня затримала відомого опозиційного політика і політтехнолога Василя Шклярова. Йому закидають організацію незаконного мітингу на підтримку кандидата в президенти Світлани Тихановської 29 травня в місті Гродно. Сам Шкляров заперечує всі звинувачення на свою адресу і стверджує, що його затримання — це помста "останнього диктатора Європи" за публічну критику дій Лукашенка. У серпні Шкляров передав ЗМІ відкритий лист, в якому розповів про тортури, психологічний тиск і приниження щодо нього та інших людей, відправлених до мінського СІЗО.

Шкляров працював над президентською кампанією кандидата в президенти Сполучених Штатів Берні Сандерса у 2016 році. Крім того, він був одним з керівників кампанії з переобрання президента Обами у 2012 році. Він одружений з американкою і є громадянином США і Білорусі.

В ході спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ заступник Державного секретаря США Стівен Біган, від імені країни закликав білоруську владу звільнити Віталія Шклярова. З такою ж заявою виступив держсекретар США Майк Помпео. Пізніше Шкляров з СІЗО передав ще один лист, у якому розповів про те, що тортури щодо нього посилилися.