РФ незадоволена знесенням пам'ятника / Вит Чиманек, ЧТК

Міському очільнику Праги Зденєку Гржибу надали охорону через можливу загрозу з боку Росії.

Відповідну інформацію підтверджує мерія Праги, передає "Радіо Свобода". За словами речника магістрату, Гржиб має "короткочасну поліційну охорону".

Раніше про те, що мера і двох голів районів Праги взяли під охорону через можливу загрозу з боку Росії, писав чеський журнал Respekt без вказівки на джерела інформації. За даними видання, влада побоюється, що їм загрожує небезпека після демонтажу пам’ятника радянському воєначальнику Івану Конєву і підготовки встановлення пам’ятної плити бійцям Російської визвольної армії.

Відео дня

Читайте такожМЗС РФ обурене "цинічним" рішенням Праги віддати їм пам’ятник радянському маршалу

За даними ЗМІ, під охороною поліції, крім Гржиба, перебувають староста району Ржепориє Павел Новотний і староста району Прага-6 Ондржей Коларж. У перших двох випадках захист має превентивний характер, тим часом як Коларж вже отримав погрози вбивством, додає видання.

За твердженням видання, чеські спецслужби відстежили прибуття в Прагу громадянина Росії, який може становити небезпеку для Коларжа. Крім того, вони виявили переміщення групи російських розвідників з Росії в Європу, що може бути пов’язано з ситуацією.

У районі столиці Чехії Прага-6 3 квітня був демонтований пам’ятник Конєву. Монумент буде перенесений в створюваний музей пам’яті XX століття. Росія вже попросила Чехію передати на її територію знесений монумент.