Токаєв різко відповів на пропозиції Лукашенка / фото nur.kz

Казахстан чітко показав, що не планує ставати частиною будь-якої форми Союзної держави, котру проектує Росія.

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що президент країни Касим-Жомарт Токаєв дуже чітко відповів на пропозицію Олександра Лукашенка возз’єднатися з Москвою і Мінськом.

"Насправді Токаєв елегантно послав Лукашенка, інакше я це ніяк не можу оцінити. Токаєв чітко сказав, що б Лукашенко жартував собі далі. У перекладі на нормальну мову Казахстан не збирається приєднуватися до Союзної держави у будь-якій якості. Також Токаєв сказав, що Казахстану не потрібна ядерна зброя, оскільки це суперечить міжнародному праву, і прямо звинуватив Лукашенка у порушенні цієї міжнародної норми", - сказав екс-міністр закордонних справ України в ефірі "Еспресо".

Відео дня

Клімкін додав, що Білорусь порушує світові принципи нерозповсюдження ядерної зброї, тому НАТО повинна відповісти на це, як мінімум, політикою ядерного стримування Мінська.

"З точку зору міжнародного права Білорусь фундаментально порушує ключові принципи. А якщо порушує, то за цим повинно слідувати покарання. Те, що Білорусь має бути включена у стратегію ядерного стримування НАТО, також очевидно, оскільки вона стає джерелом загрози для всіх західних країн. Це підняття ставок, на які Лукашенко навряд чи пішов сам. Я думаю, що його на це "пішли". Знову таки, Токаєв елегантно це відзначив", - підкреслив дипломат.

Однак у той же час Токаєв все одно не змінює вектор на європейський. Клімкін відзначає, що президент Казахстану поглядає у бік Далекого сходу.

"Нещодавно був саміт центральноазійських країн у Китаї. На мою думку, у перспективі Центральна Азія перетвориться на зону опосередкованого китайського впливу. А Лукашенко фактично дрейфує, щоб з Союзної держави перетворитися на єдину державу, скоріш за все Путін йому і поставив таку умову. Це насправді дуже сумно, бо білоруси, які мають фундаментально іншу ментальність ніж росіяни, на це однозначно не заслужили. Переконаний, що білоруси у своєму ДНК визначають себе європейцями", - додав Клімкін.

Союзна держава РБ і РФ: що відомо

8 грудня 1999-го року у Москві був підписаний договір про створення Союзної держави між Росією та Білоруссю. Він набрав чинності у січні 2000-го року, а наприкінці 2019-го року була затверджена дорожня карта СД.

Союзна держава РБ та РФ – це наддержавне утворення, яке має об'єднати політичний, економічний, військовий, митний, валютний, юридичний, гуманітарний і культурний простір країн.

У грудні 2021 -гороку в білоруських містах з'явилися листівки з антиросійськими гаслами, зокрема, "Ні окупації Білорусі", "Ні інтеграції з РФ", "Лукашенко, не втягуй країну у війну".

Вас також можуть зацікавити новини: