Драгі, який очолював широку коаліцію протягом майже 18 місяців, подав у відставку / REUTERS

Президент Італії Серджо Матарелла розпустив парламент, відкривши шлях до дострокових виборів після того, як прем’єр-міністр Маріо Драгі пішов у відставку після розвалу його уряду національної єдності.

Про це повідомляє Reuters.

Маттарелла сказав, що вибори мають відбутися протягом 70 днів, залишаючи уряду визначити точну дату, яка, ймовірно, буде призначена на кінець вересня.

Відео дня

"Період, який ми переживаємо, не дозволяє зупинити дії (уряду), необхідні для протидії економічній і соціальній кризі та зростаючій інфляції", — сказав президент у короткому зверненні.

Зазначається, що Драгі, який очолював широку коаліцію протягом майже 18 місяців, подав у відставку і його попросили залишитися на посаді виконувача обов'язків.

Вранці ВВС повідомило, що прем'єр-міністр Італії Драгі формально залишив свою посаду. Його відставку прийняв президент країни, який заявив, що Драгі тимчасово залишиться на чолі уряду як виконувач обов'язків прем'єра.

Відставка Маріо Драгі: що варто знати

Нагадаємо, з листопада 2011 по жовтень 2019 року Маріо Драгі був головою Європейського центрального банку. 

3 лютого 2021 року президент Італії Серджо Матарелла в розпал урядової кризи після відставки прем'єр-міністра Джузеппе Конте доручив Драгі формування нового кабінету. Його уряд був приведений до присяги 13 лютого.

14 липня прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі оголосив, що подає у відставку.

Він заявив, що "більше немає тієї частини національної єдності, яка підтримувала цей уряд з моменту його створення", тому він не бачить більше умов для роботи свого кабінету.

Президент Серджо Матарелла відхилив відставку. Згідно з його рішенням, парламент Італії повинен був провести голосування, і показати, чи є в уряду Драгі підтримка більшості депутатів.

20 липня Сенат Італії висловив вотум довіри нинішньому прем'єр-міністру Маріо Драгі. Політика підтримали 95 сенаторів. Проти Драгі виступили 38 сенаторів. При цьому у голосуванні взяли участь 133 з 315 депутатів Сенату.

Вас також можуть зацікавити новини: