Михайло Подоляк назвав три складові, які пришвдшать процеси "ерозії" в Росії / фото УНІАН

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав три складові, які можуть пришвидшити внутрішні процеси "ерозії" в Росії. Серед них – активні дії ЗСУ на полі бою та санкції проти Росії.

Думку щодо взаємозалежності перемоги України, поразки Росії та перевороту всередині РФ він висловив в ефірі телемарафону. Подоляк заявив, що це паралельні процеси, які вже набирають обертів.

"Це не те, що ми тут виграли, і вже війна закінчилась, і там в Росії процеси починаються, ні. Процеси в Росії вже розпаду, як такого, я маю на увазі, путінської політичної системи, вже почалися, вони вже очевидні. Це будуть паралельні процеси", – акцентував Подоляк.

Відео дня

Радник глави Офісу президента пояснив, що з одного боку будуть суттєві поразки Росії по лінії фронту. За його словами, зараз йде період формуючих операцій.

"Тобто коли тиск збільшується поступово на передні, другі ешелони російської оборони. Сьогодні ми говоримо про атаку України. Тобто не говоримо, що Росія буде щось робити, а спробує захистити те, що вона в нас вкрала. З іншого боку, йде нищення логістичних ланцюжків РФ, щоб вони свої резерви не підтягували. Тобто, тут буде паралельно накопичення активних дій України, які приведуть до обвалу лінії фронту на тому чи іншому напрямку", – констатував Подоляк.

Паралельно з тим, в Росії вже йдуть процеси, які чітко свідчать про те, що Путін не втримає владу.

"Путіна, як президента вже не існує – це фікція. Коли закінчився одноденний заколот, який суттєво налякав політичні еліти в РФ, саме в цей час вже було видно, що Путін абсолютно точно не сприймається як людина, яка вміє контролювати ситуацію, яка є сильною, яку треба слухати, яка є сакральною", – підкреслив Подоляк.

Він зазначив, що влада Путіна вже сильно хитається, але поки російські еліти не мають єдності у всіх питаннях щодо свого майбутнього. Так само немає єдиної думки про те, хто може бути компромісними фігурами для перехоплення влади у достатньо слабкого Путіна.

Радник глави Офісу президента підсумував, що пришвидшишти внутрішні процеси "ерозії" в Росії можуть три складові. Перша – це активні та ефективні дії ЗСУ, адже "тоді буде остаточно деморалізована російська армія". Друга складова – важливі публічні дипломатичні сигнали, "абсолютно конкретні політичні заяви чи дії наших партнерів". Третьою складовою Подоляк назвав суттєве обмеження для Росії  участі у міжнародних інституціях та збільшення санкційного тиску.

Ситуація в Росії: прогнози

Після того, як 23-24 червня відбувся невдалий заколот ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина, багато експертів наголошують, що на цьому спроби путчу в Росії не завершаться. Зокрема, 7 липня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що для нового, успішного та масштабного бунту в РФ потрібно 2-3-4 тактичних істотних поразки російських окупантів по лінії фронту. За його оцінкою, заколот ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина став своєрідним тренінгом для російського суспільства та продемонстрував, як далі будуть розвиватися події. Він також вважає, що Росія пройде через громадянську війну

Водночас в українській розвідці кажуть, що режим Путіна вже хитається. Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов зауважив, що рушійною силою для початку громадянської війни в РФ могли б стати представники громадського суспільства, але таких там немає. При цьому є інша група людей – ті, хто готові боротись за свої власні інтереси. Вони можуть підштовхнути початок внутрішнього конфлікту всередині Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: