Компанія Google заявила, що їй вдалося ефективно перешкодити російським інформаційним операціям / фото ua.depositphotos.com

Google заявляє, що після вторгнення в Україну у 2022 році він доклав чимало зусиль, щоб позбавити уряд Володимира Путіна можливості використовувати свої сервіси для поширення дезінформації.

Однак широко використовувана послуга Android під назвою Discover продовжує пропагувати дезінформацію серед російської аудиторії, пише Bloomberg.

Discover відображається як стрічка вмісту в браузері Chrome на пристроях Android. Гороскопи можна змішувати з оглядами відеоігор і новинними статтями, всі вони оформлені однаково, з великою картинкою і дрібним шрифтом із зазначенням джерела. Однак багато сайтів, які тут з'являються, мають цілі, які виходять за рамки банального відволікання уваги. 6 жовтня посилання про "тиху, велику перемогу" російських ВПС із зображенням винищувачів Сухого, що летять строєм над Кремлем, привела на сайт "Царгород ТВ", каналу, відомого своїм ультраправим контентом. Опинившись там, читачі знайдуть грубу брехню та дезінформацію.

Відео дня

У вересні Google в середньому отримував понад 200 000 щоденних переходів на "Царьград", яким керує Костянтин Малофєєв, російський бізнесмен і союзник Кремля, на якого США і Європейський Союз наклали санкції за його роль в розпалюванні проросійського насильства в Україні задовго до того, як Володимир Путін наказав ввести повну заборону. Інші прокремлівські ЗМІ, такі як таблоїд "Комсомольська правда", також регулярно з'являються в Discover.

Компанія Google заявила, що їй вдалося ефективно перешкодити російським інформаційним операціям (IO), спрямованим на підтримку внутрішньої підтримки війни. "Москва використовувала весь спектр ІО - від відкритих ЗМІ, підтримуваних державою, до таємних платформ і акаунтів - для формування суспільного сприйняття війни", - написала вона в доповіді від 26 вересня, в якому онлайн-платформи розповіли ЄС про свої зусилля по боротьбі з дезінформацією в Інтернеті. "У 2022 році Google перервала 1950 випадків російської IО-активності на своїх платформах".

Інші дії включали відмову від участі російських державних видавців, у тому числі RT, у своїх новинних матеріалах на початку війни і припинення оплати їм за контент. В рамках репресій Кремля щодо ЗМІ під час війни уряд тепер блокує Google News в Росії, хоча інші сервіси Alphabet Inc., включаючи YouTube і Google Search, продовжують працювати. Його операційна система Android також використовується на більш ніж 80% мобільних телефонів в Росії, поряд з функцією Discover, яка регулярно висвітлює путінські ЗМІ.

Хоча Discover позиціонується як пошуковий продукт, а не продукт новин, для багатьох користувачів переважна більшість його рекомендацій, які видно щоразу, коли вони відкривають вікно Chrome на мобільному пристрої, є статтями, що надає йому вигляду стрічки новин. Послуга має близько мільярда активних користувачів щомісяця по всьому світу; Google не надає інформацію про географічний розподіл своїй аудиторії. Російськомовні послуги в цілому стали менш пріоритетними з тих пір, як компанія пішла з Росії в минулому році, говорить співробітник Google, знайомий з продуктом, який попросив не називати його імені при обговоренні внутрішніх питань.

За словами цієї людини, оскільки Discover приносить набагато менший дохід, ніж пошук Google, він також має менший бюджет для запобігання зловживанням. За словами двох інших співробітників Google, які також попросили не називати їх імені, зловживання Discover в Росії було відзначено як внутрішня проблема.

За даними компанії, з початку війни Google суттєво обмежив використання російських державних ЗМІ у своїх продуктах, включаючи Discover.

"Цей контент надходить з відкритої мережі, але ми прагнемо відображати контент, який демонструє досвід, авторитетність і надійність", - заявила в своїй заяві представник Меган Фарнсворт. "У нас є суворі правила, яких видавці повинні дотримуватися, щоб з'являтися на Discover, і забороняти видалення вмісту".

Один із способів, за допомогою якого "Царьград", мабуть, зміцнює свою впізнаваність, - це мережа веб-сайтів, які дослівно репостять його статті і заголовки. 

Частково проблема Google полягає в жорсткій позиції, яку вона зайняла щодо російських державних ЗМІ, які домінують у внутрішньому інформаційному просторі. Оскільки Discover не посилається на ці сайти, йому залишається просувати те, що залишилося, включаючи джерела з незрозумілим власником та вміст, створений штучним інтелектом, за словами Льва Гершензона, підприємця російського походження з Берліна, який керував відділом новин провідної російської пошукової системи Yandex NV, перш ніж залишити цю посаду в 2012 році.

Просування контенту "Царьграда" особливо дивно, враховуючи історію співпраці Google з цим каналом. YouTube заблокував свої відео з 2020 року, що призвело до того, що російський суд оштрафував компанію, що сприяло тому, що місцевий підрозділ Google в минулому році оголосив про банкрутство.

Незважаючи на це, сайт продовжує набирати відвідуваність і популярність завдяки Discover. Google заявляє, що має різні політики щодо різних продуктів. 

Російська пропаганда у світі - подробиці

Глава Федерального відомства з охорони конституції Німеччини заявив, що російська пропаганда впливає на зростання екстремізму в країні. Томас Хальденванг вважає найбільш значущими загрозами ФРН вплив війни в Україні, правий екстремізм і зростаюче насильство серед екстремістів

Російська Федерація активізувала використання полонених українських військовослужбовців для своєї пропаганди.