Британія не визнає вибори в Білорусі / REUTERS

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії не визнає результатів виборів президента Білорусі, які відбулися 9 серпня.

Про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Британії Домініка Рааба, розміщеній на сайті уряду Британії.

Читайте такожЛукашенко таки вийшов до робітників МКЗТ: поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде

Відео дня

«Світ спостерігав із жахом за насильством, до якого вдалася білоруська влада для придушення мирних протестів, котрі послідували за цими сфальсифікованими президентськими виборами. Сполучене Королівство не визнає результати», - наголосив Рааб.

Також глава МЗС Британії заявив, що треба негайно із залученням ОБСЄ провести незалежне розслідування недоліків, які зробили вибори несправедливими, а також страшних репресій, що сталися після виборів.

Рааб запевнив, що Британія співпрацюватиме з міжнародними партнерами, аби запровадити санкції проти відповідальних осіб та притягнути білоруську владу до відповідальності.

Протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, Тихановська - 10,1%, решту трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, які незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. З 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • З ночі 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані майже 7 тис. учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих почали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів дві телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі заявили про готовність надати «сприяння у вирішенні проблем» в Білорусі.