Протести в Мінську / REUTERS

Ввечері 11 серпня в Мінську відновилися масові протести проти обрання президентом Білорусі Олександра Лукашенка. Силовики виступили з новою силою.

Про це повідомляє низка білоруських Telegram-каналів: Радыё Свабода — Беларусь, Белсат, NEXTA Live.

Читайте такожПарламент Білорусі не захотів підтримувати протести проти Лукашенка

Відео дня

Перші затримання, за словами очевидців, розпочалися в районі Пушкінської (Мінськ). Учасники протестів кажуть про вибухи.

«У районі Пушкінської прогримів хлопок, схожий на вибух шумової гранати, проте ніяких зіткнень зараз немає. Біля кожного виходу з метро стоять по 10-15 бійців спецрозділів, люди спокійно проходять повз. Транспорт рухається, хай і не швидко, вулиця гуде», – пише Onliner.

Силовиками укріплюють райони Мінська / t.me/nexta_live

Силовиками укріплюють й інші міста.

Водночас на місці барикад в Мінську поставили машину з плиткою і наліпкою «За Батьку 100%». Журналісти зауважують, що привезення плитки з ремонтом не пов’язане.

Поїзди метро не зупиняються на 7 станціях біля тих районів, що в останні дні найбільше страждають від сутичок силовиків і протестувальників.

Білоруси повідомляють також про відключення мобільного зв’язку в столиці. Через що мешканців нижніх поверхів прилеглих до місць подій будинків просять знімати паролі від Wi-Fi, щоб допомогти громадянам зорієнтуватися й комунікувати.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля. Увечері 10 серпня протести поновилися.
  • Військовий спецназ в Мінську відкрили вогонь по протестувальниках. Також відбулися масові затримання по всій країні.