Студенти та жінки двома різними маршами прямують до центру столиці / фото Радіо Свобода

У суботу, 17 жовтня, в Мінську силовики почали жорсткі затримання жінок і студентів, що вийшли на марші проти влади.

Про це повідомляють білоруські Telegram-канали.

За їхніми даними, студенти зібралися біля Мінського державного лінгвістичного університету, після чого рушили до центру столиці. По дорозі їх почали затримувати співробітники ОМОНу. 

Крім того, затримали кількох кореспондентів білоруських і російських ЗМІ.

Водночас до центру Мінська рухається марш жінок. Демонстранток вітають мешканці будинків, які виходять на балкони з біло-червоно-білими прапорами.

За даними правозахисного центру «Весна», на цей час затримано 16 осіб. Троє з них - журналісти.

Читайте такожБілорусь оголосила Тихановську в міжнародний розшук, їй загрожує колонія

Вибори і протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.