Дипломат Чалий розповів, на яку ще країну може напасти Путін / скріншот

Російській диктатор прагне напасти на НАТО, і Росія може атакувати Естонію. Про це заявив дипломат, колишній посол України в США Валерій Чалий. 

"Моя думка, що Путін дуже хоче це зробити для того, щоб показати НАТО неспроможність швидкого реагування", – пояснив він свою заяву в ефірі телеканалу "Еспресо". 

Він наголосив, що НАТО тільки зараз взялося за зміну стратегії стримування, на стратегію недопущення. Раніше в разі нападу на якусь із країн блоку, "48 годин чи тиждень ця країна веде самооборону, а потім підтягуються інші країни НАТО".

Відео дня

"Спочатку сили швидкого реагування, а потім уже НАТО. Тепер Литва, Латвія, Естонія поставили питання руба: подивіться, що було в Україні, коли з Білорусі, Росії пішли на Київ, Бучу, Гостомель, Ірпінь, Бородянку, Мощун. Ні, ми так не хочемо, ми країни, які хочуть, щоб контингенти ваші вже були розташовані. Тому Німеччина прийняла рішення про розташування німецької бригади на території Литви, єдина проблема в тому, що це тільки аж 2027 рік", – зауважив дипломат. 

При цьому Чалий додав, що Росія може напасти раніше, коли НАТО до цього не буде готове. 

"Це питання часу і питання сили цих країн і НАТО, тому ця вірогідність буде мінятися, але вона залишається абсолютно реальною. Я тільки думаю, що скоріше за все можуть атакувати (моя думка, не підкріплена оперативними планами) Естонію. Там є Нарва, російські оці всі настрої та дуже серйозна агентура заслана туди навіть не з часів СРСР, а заслана за останні десятиліття", – констатував дипломат. 

Загроза нападу РФ на інші країни

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск не виключає, що протягом найближчих кількох років Росія може атакувати країни Європи. Він наголосив, що зі стратегічної точки зору Європа є об’єктом російської агресії, і "це станеться тоді, коли перевага Росії у військових можливостях стане очевидною". 

Раніше видання BILD писало, що одна з європейських розвідок також розглядає цей сценарій. Там прогнозували, що можливий напад РФ може статися2024-2025 роках, коли США опиняться "без лідера" через зміну президента і не зможуть швидко допомогти партнерам стримати російський удар.

Вас також можуть зацікавити новини: