Путін не наважиться ввести війська до Фінляндії - прогноз / скріншот

Повномасштабна агресія Росії проти України підштовхнула Фінляндію та Швецію оперативно ухвалити рішення про вступ до НАТО. Водночас Альянс дистанціюється від захисту України.

Таку думку висловив "Апостроф"директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця.

За словами експерта, Фінляндія і Швеція не мають наміру воювати з Росією і способом захистити себе від можливої агресії РФ обрали шлях до НАТО.

Відео дня

"Чим відповість Росія? Нічим. Російські війська застрягли в Україні дуже сильно. Мало того, якщо раніше на східному фланзі НАТО в балансі сил Росія значно перевершувала Альянс, то Україна змінила цю ситуацію. Сьогодні не НАТО захищає Україну, а навпаки Україна захищає східний фланг НАТО, чого Альянс намагається не помічати", - зазначив Перепелиця.

Він підкреслив, що саме Україна істотно знизила боєздатність російської армії. Водночас, каже експерт, у Фінляндії усвідомлюють ризики вторгнення військ РФ, тому намагаються швидко "проскочити" в НАТО. За прогнозом Перепелиці, Путін навряд чи оголосить "спецоперацію" у Фінляндії, оскільки для цього доведеться вивести війська з України.

"Що стосується того, чи прийме НАТО до своїх лав Фінляндію і Швецію, то, на мою думку, це відбудеться негайно, без перевірки на відповідність стандартам НАТО. Це буде моментальне політичне рішення, тому що такою буде відповідь НАТО на ультиматум Росії. Таким чином, не воюючи, Альянс покаже, що і надалі дотримується Вашингтонського договору, в якому записано, що двері НАТО відкриті для приєднання демократичних країн, таких як Фінляндія і Швеція", - резюмував він.

Розширення НАТО: що відомо

Напередодні Швеція слідом за Фінляндією офіційно прийняла рішення про подачі заявки на членство в НАТО. За даними ЗМІ, ще кілька місяців тому вступ до НАТО був віддаленою перспективою для шведів і фінів, але російська агресія в Україні спонукала обидві країни переосмислити свої потреби в безпеці. 

Приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО зіткнулося з перешкодою у вигляді небажання Туреччини підтримати розширення Альянсу і відкритих загроз Росії обом країнам військовим вторгненням, якщо вони таки вирішуватися на вступ.

А поки НАТО готує новий документ так званої "Стратегічної концепції". Очікується, що в ньому Північноатлантичний союз офіційно позначатиме поведінку Росії як "безпосередню загрозу". У чинній концепції країна-агресор називається "стратегічним партнером".