Фінляндія офіційно подає заявку на членство в НАТО / фото REUTERS

Президент Фінляндії Саулі Нійністе у неділю, 15 травня, заявив, що керівництво країни вирішило офіційно подати заявку на членство в НАТО.

Про це повідомляє Yle.

За словами фінського лідера, з того дня, як Росія вторглася в Україну, багато що змінилося. Він ще раз наголосив: заявка Фінляндії не спрямована проти когось.

Відео дня

"Це історичний день. Розпочинається нова ера. Безпека — це не гра з нульовою сумою. Коли безпека Фінляндії максимальна, загальна безпека зростає", - заявив Нійністе.

За словами прем'єр-міністерки Фінляндії Санни Марін, таке рішення зміцнить Північну Європу, ЄС та відкриє нові можливості для співробітництва. Вона пояснила, що рішення про вступ до НАТО стало необхідно після вторгнення РФ в Україну.

"Коли ми дивимося на Росію, ми бачимо зовсім іншу Росію, ніж кілька місяців тому. Все змінилося, коли Росія напала на Україну, і я особисто вважаю, що ми більше не можемо вірити, що поряд із нею буде мирне майбутнє. Саме тому ми ухвалюємо рішення щодо вступу до НАТО", - сказала вона Sky News, назвавши такий крок "актом миру".

Водночас Нійністе стурбований тим, що ратифікацію членства його країни в Альянсі можуть відкласти до весняних парламентських виборів у 2023 році. Тож він закликав парламент підтримати рішення якнайшвидше.

Як писав УНІАН, 14 травня президент Фінляндії провів розмову із президентом РФ, під час якої заявив, що Фінляндія подасть заявку на членство в НАТО.

Раніше в Росії почали погрожувати Швеції та Фінляндії військовим вторгненням, якщо вони зважаться на вступ до НАТО.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що країна не може підтримати плани Швеції та Фінляндії щодо вступу до Альянсу

На думку радника керівника ОП Михайла Подоляка, погрози Москви більше нікого не цікавлять, кордони НАТО дійдуть до передмістя Санкт-Петербурга.

Нагадаємо, сухопутний кордон Фінляндії з Росією становить майже 1300 кілометрів. Після вступу Фінляндії до НАТО відстань від меж альянсу до Санкт-Петербурга становитиме близько 200 км.

Кордони Фінляндії і Росії

Очікується, що разом із Фінляндією заявку на вступ до НАТО найближчими днями може подати Швеція.

Вас також можуть зацікавити новини: