Росія сподівається, що союзники допоможуть їй уникнути включення в чорний список FATF / фото ua.depositphotos.com

Росія зміцнює дипломатичні взаємини з країнами, які їй симпатизують, включаючи Китай і Саудівську Аравію, щоб відбити спроби України та її союзників ще більше ізолювати Москву від світової фінансової системи. Про це пише Bloomberg, аналізуючи документи і звіти чиновників в країнах НАТО, знайомих з планами Москви.

Як зазначає видання, Москва розробляє тактику і цілі для десятків запланованих зустрічей напередодні жовтневих зборів групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), на якому, як очікується, Україна і її союзники будуть домагатися внесення РФ в чорний список.

Росія була відсторонена від членства в FATF після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, але досі уникала включення до "чорного списку" цієї організації. За правилами FATF, навіть кількох членів групи може бути достатньо, щоб зупинити прийняття рішень.

Відео дня

Як зазначає Bloomberg, крім прагнення заблокувати майбутні спроби включення в список, Росія зараз сподівається на те, що партнери допоможуть їй відновити членство в FATF.

"Російський уряд вважає Китай і Саудівську Аравію головними пріоритетними країнами, які, на його думку, можуть не тільки допомогти заблокувати нові спроби введення санкцій, але і можуть лобіювати інших від імені Москви", - пише видання.

Як зазначає видання, Москва також планує організувати відеодзвінок з головою FATF в наступному місяці, перед пленарним засіданням організації.

Вас также могут заинтересовать новости:

"Інші російські пріоритети включають продовження взаємодії з Індією, а також Південною Африкою. Москва, судячи з усього, розглядає останню також як канал для збору інформації про позиції інших урядів в FATF", йдеться в повідомленні.

Напередодні жовтневої зустрічі FATF Москва також активізує свої зв'язки і взаємодію з країнами БРІКС, оскільки вона сподівається, що блок підтримає точку зору Кремля в будь-якому відповідному голосуванні.

Крім того, щоб залучити на свою сторону членів FATF на Близькому Сході і в Північній Африці, Москва планує зустрітися з країнами Перської затоки пізніше в цьому місяці і запропонувати більш тісну співпрацю по боротьбі з тероризмом. Також в число інших урядів, на яких Москва концентрує свою дипломатичну мережу, входять Туреччина, Аргентина, Малайзія і Мексика.

Росія і FATF

Росія виключили з FATF 24 лютого. Як зазначили в організації, причиною стало грубе порушення її зобов'язань щодо міжнародного співробітництва та взаємної поваги.

Україна закликає Україна закликає FATF внести Росію в "чорний список" як юрисдикцію з високим рівнем ризику, оскільки це обмежить її доступ до зовнішніх ринків і допоможе закрити існуючі лазівки в санкційних режимах.

Вас також можуть зацікавити новини: