Фото: REUTERS

У Кремлі заявили, що не прагнуть приєднатися до G7, звідки Росію було виключено після вторгнення в Україну.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи слова очільника МЗС ФРН Гайко Мааса про неможливість включення Росії до «Великої сімки» без розв’язання конфлікту в Україні, зокрема окупації Криму і частин Донецької та Луганської областей.

«Росія не прагне приєднатися до «сімки», більш того, в Росії неодноразово говорили про те, що ми дуже задоволені ефективністю роботи в рамках таких форматів, як велика двадцятка, які краще відповідають сучасним, напевно, економічним реаліям з точки зору центрів економічного розвитку в світі», - сказав Пєсков.

Відео дня

Читайте такожКраїни "Великої сімки" виступили за продовження санкцій проти РФ

Він заявив, що президент РФ Володимир Путін жодного разу не виступав з якимось ініціативами, зверненнями чи з якимось діями з тим, щоб Росія знову приєдналася до роботи «сімки».

За його словами, існував такий формат, як «Велика вісімка», який мав провести свій саміт у Сочі, але учасники відмовилися від приїзду до Сочі.

«І відтоді, власне, президент Путін жодного разу не ініціював якесь відтворення. Тому так ставити питання навряд чи актуально», - додав Пєсков.

Він заявив, що G7 може обговорювати глобальні економічні питання, але навряд чи може претендувати на світове лідерство.

«Як можна, наприклад, обговорювати якісь, скажімо так, світові долі в області економіки, соціального розвитку чи ще чогось, чи політики без участі Індії, без участі Китаю, без участі Бразилії, без участі Туреччини, цілого ряду інших країн . Напевно, просто це обговорювати можна, але навряд чи можна при цьому претендувати на якесь світове лідерство», - сказав Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році після анексії Криму Росія була виключена з «Великої вісімки» - групи високорозвинутих країн світу, в яку зараз входять США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія і Канада (G7).

З того часу представники західних країн неодноразово заявляли, що відновлення участі РФ пов'язане з «кримським питанням і дотриманням Росією Мінських угод, які передбачають припинення конфлікту на Донбасі.

20 серпня 2019 року президент США Дональд Трамп заявив, що «безумовно» підтримав повернення Росії в групу.

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що такий крок можливий лише після врегулювання кризи в Україні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що причини виключення Росії з «Великої вісімки» не усунені, тому говорити про повернення в цей формат передчасно.