На Росію чекає нова хвиля еміграції / фото УНІАН

У Росії почалася друга хвиля еміграції, вона буде глобальнішою і зачепить найбільш цінні кадри - фахівців IT-сектора, академіків, фахівців з кібербезпеки, інженерів. З країни виїдуть близько двох мільйонів людей, прогнозують політологи.

Журналісти проекту FreeДом розповіли, в яких країнах росіяни шукають кращого життя.

У першу хвилю еміграції одразу після повномасштабного вторгнення в Україну РФ залишили режисери, журналісти, музиканти, а також артисти. Одними з перших з Росії виїхали Максим Галкін й Алла Пугачова, вони оселилися в Ізраїлі.

За даними прикордонної служби ФСБ, в перші місяці вторгнення в Україну з Росії виїхали майже 4 мільйони осіб. Зараз фіксують нову хвилю охочих виїхати. Санкції, дефіцит товарів і зростання цін - другий сплеск екстреної евакуації буде масштабнішим і набагато різноманітнішим за складом.

Залишити батьківщину мають намір академіки, бізнесмени та IT-фахівці. На думку експертів, переїдуть ще близько 2 мільйонів громадян, і це при тому, що Росія перебуває в авіа- і частково в залізничній блокаді.

За оцінками російської асоціації електронних комунікацій, в перші місяці війни країну залишили близько 70 тис.айтішників, в квітні ще 100 тис. Відтік професіоналів спостерігається і в сфері кібербезпеки, виїхати планує третина працівників.

Власники російського паспорта виїжджали в коло країн з безвізовим режимом - Вірменію, Казахстан, Грузію. Притулком для багатьох стала також Туреччина. Там продажі нерухомості емігрантами з Росії зросли вдвічі в порівнянні з минулим роком, ажіотажний попит на житло став причиною його різкого подорожчання. Наприклад, у курортній Аланії середня ціна квадрата становить 2 тис. євро. 

Популярним місцем для втечі від режиму став і Дубай - його обирають заможні росіяни, відкривають там бізнес, перевозять сім'ї та інвестують величезний пласт російських грошей. 

"Квиток в один кінець купують не тільки люди з Москви, Санкт-Петербурга і Єкатеринбурга, а й з маленьких містечок. Адже там пояси затягуються тугіше", - підсумували журналісти.

Нагадаємо, в Росії оголосили "полювання" на Максима Галкіна через позицію щодо війни проти України.

Вас також можуть зацікавити новини: