Лукашенко відмовився говорити з Меркель і Макроном \ REUTERS

Президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель дзвонили президенту Білорусі Олександру Лукашенку. Однак, Лукашенко не відповів на дзвінки.

Читайте такожНайвищі посадовці Заради Європи закликали Лукашенка до мирного діалогуПро це повідомив Прем'єр Естонії Юрі Ратас. 

"Наскільки я знаю, вони дзвонили не тільки президенту РФ. Прохання про телефонні переговори від обох європейських лідерів були направлені також до Мінська Олександру Лукашенку, який не відповів і не взяв трубку», - сказав Ратас, передає ERR.

Естонський прем'єр зазначив, що Росія «відіграє важливу роль» в питаннях, які стосуються Білорусі і «в цілому в цьому регіоні».

Прем'єр Естонії зазначив, що Меркель і Макрон запропонували провести вільні вибори за участю міжнародних спостерігачів.

"Але, як відомо, Лукашенко від цього відмовився", - сказав Ратас.

Ситуація в Білорусі: що відомо

  • Вибори в Білорусі пройшли9 серпня. ЦВК визнала переможцем Олександра Лукашенка (80,1% голосів). З дня виборів в країні не припиняються протести незгодних з його підсумками. Демонстранти вважають переможницею Світлану Тихановську (10,1%, за версією ЦВК).
  • Ангел Меркель заявила, що намагалася поговорити з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, проте він відмовлявся від переговорів з нею.  Він у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним попросив передати Меркель прохання не втручатися у внутрішні справи Білорусі.
  • Євросоюз має намір ввести санкції проти офіційних осіб Білорусі. До кінця тижня мають відбутися переговори МЗС країн ЄС з цього питання. Вільнюс має намір застосувати санкції проти 118 посадових осіб країни, в тому числі проти Лукашенка. Ініціативу готові підтримати Латвія та Естонія.