Таліби хочуть виступити в ООН \ фото REUTERS

Терористичний рух "Талібан" направив в ООН документ про призначення свого представника Мохаммада Сохаїла Шахіна постійним представником Афганістану при ООН.

Призначений талібами глава МЗС Афганістану Амір Хан Муттакі також висловив бажання брати участь у дебатах високого рівня в ООН. Заступник офіційного представника генсека ООН Фархан Хак підтвердив наявність документа від талібів і повідомив, що направив запит представників "Талібану" в Комітет з перевірки повноважень.

Комітет з перевірки повноважень складається з дев'яти членів. У поточну сесію в нього входять США, Росія, Китай, Багами, Бутан, Чилі, Намібія, Сьєрра-Леоне і Швеція.

Відео дня

Читайте такожТалібан вилучив 12 мільйонів доларів у колишніх афганських топ-чиновників

При цьому Хак зазначив, що цей запит веде до зіткнення з Гуламом Ісакзаєм, послом ООН в Нью-Йорку, що представляє уряд Афганістану, який був повалений минулого місяця талібами. У листі талібів говориться, що місія Ісакзая "вважається завершеною і що він більше не представляє Афганістан", - сказав Хак.

З 1996 по 2001, коли таліби захопили владу в Афганістані, постпред країни зберігав свої повноваження, оскільки комітет відхилив заявки талібів на його зміщення, передає Reuters.

Напередодні Генасамблеї ООН Рада Безпеки продовжила роботу місії в Афганістані на півроку. Рішення було прийнято одноголосно.

Захоплення влади в Афганістані талібами

15 серпня Афганістан захопили члени терористичного руху "Талібан". Того ж дня президент країни Ашраф Гані втік з Афганістану.

7 вересня таліби оголосили про формуванні перехідного уряду. Його головою став голова ради керівництва руху Мохаммад Хасан Ахунд.