Тихановська про Путіна - опозиціонерка підтримала слова Цепкало про Путіна-національного героя / REUTERS

Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська розповіла про роль Путіна у протестах Білорусі.

Про це йдеться в інтерв’ю політика LB.ua.

Читайте такожТихановська готова надати Лукашенку гарантії безпеки, якщо він віддасть владу

Відео дня

Тихановська, зокрема, підтримала слова іншої опозиціонерки Вікторії Цепкало про те, що: «Якби Путін зайняв позицію народу Білорусі, для нас він був би національним героєм».

«Абсолютно. Так, це було б дуже, дуже мудре рішення мудрого керівника. Принаймні, з точки зору білоруського народу. Та й російського теж», – відповіла Тихановська на уточнювальне питання журналістів.

При цьому вона ж таки визнала, що поки ніяких причин, чому б Путін прислухався до опозиції Білорусі, немає.

Ситуація в Білорусі: хроніка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Євросоюз не визнав результатів виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом. 16 серпня у Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив:"поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде". Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої-забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них-президент країни Олександр Лукашенко.
  • 13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.
  • 15 Вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо Білорусі: назвала вибори нечесними і підтримала введення санкцій ЄС.