фото УНІАН

14 депутатів від фракції «Зелених / Союз 90» внесли прохання до уряду Німеччини ініціювати на рівні Європейського Союзу зміни в основну директиву ЄС – 2011/64/EC – щодо оподаткування тютюнових виробів.

Про це повідомляється на сайті Бундестагу.

Депутати визнали, що останнім часом електронні сигарети і системи нагрівання тютюну стають все більш популярними в Німеччині. Депутати звертають увагу і на ризики вейпінгу, в т. ч. для молоді, і на можливості використання даних товарів зі зниженим ризиком для зниження шкоди від традиційного куріння.

Відео дня

"Нові товари не нешкідливі. Але згідно з наявними дослідженнями, нагрівачі тютюну і електронні сигарети не так шкідливі, як сигарети, оскільки стіки в нагрівачах тютюну і рідина в електронних сигаретах не спалюються, а лише нагріваються, і отриманий пар містить менше шкідливих речовин, ніж сигаретний дим", – пишуть депутати Бундестагу.

Депутати заявляють, що саме оподаткування є найбільш ефективним механізмом боротьби з тютюновою залежністю. Водночас, щоб ефективно регулювати податки на тютюнові вироби необхідно внести зміни в Директиву ЄС про податок на тютюн, яка гармонізує оподаткування тютюнових виробів в Євросоюзі.

Проблема в тому, що система директиви не відповідає поточним і можливим майбутнім змінам на ринку. На цей час директива не включає в себе бездимні тютюнові вироби і не враховує потенційний ризик продуктів, коли мова йде про рівень податків – впевнені німецькі депутати.

Відповідно, депутати пропонують розробити новий варіант директиви ЄС – з урахуванням потенційних ризиків для здоров'я при вживанні в т. ч. альтернативних тютюнових виробів.

І, по-друге, депутати пропонують провести незалежне довгострокове дослідження, в якому будуть вивчатися довгострокові наслідки для здоров'я нових тютюнових виробів, а також регулюючі ефекти оподаткування для зниження куріння.

Як раніше повідомлялося, ще в 2018 році Єврокомісія у Звіті для Ради ЄС рекомендувала членам Євросоюзу обкладати акцизом стіки для нагрівання тютюну в рамках категорії "Інший тютюн для куріння" - фіксованою сумою з кожного кілограма продукції.

Показово, що всі країни ЄС використовують для систем нагрівання тютюну менші або істотно менші ставки акцизу порівняно з сигаретами. Наприклад, в Іспанії акцизи на стіки для нагрівання в 6 разів нижче акцизу на сигарети, в Угорщині – в 3 рази нижче.