У Швеції здіймається скандал навколо Нобелівської премії через посла РФ / REUTERS

У Швеції низка політиків планує ігнорувати Нобелівську церемонію через запрошення Росії

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Aftonbladet, кілька лідерів опозиційних партій скасували свої запрошення, а деякі представники уряду розглядають можливість відмовитися від участі у заході.

Зокрема, відповідно заяву зробив глава Ліберальної партії Карл Йохан Георг Персон.

Відео дня

"Я не збираюсь сидіти і піднімати тост за російського посла, поки триває огидна і кривава агресивна війна Путіна в Україні", - наголосив він.

Також планує ігнорувати церемонію лідер Партії центру Мухаррем Демірок, якщо на ній буде присутній посол РФ.

"Я із нетерпінням чекав можливості бути присутнім на церемонії і на Нобелівській вечірці. Але поки Росія перебуває у стані війни з Україною, не можу бути присутнім на одній вечірці з їхнім послом. Я радий відсвяткувати дослідження і прогрес, але не за будь-яких обставин", - написав він у Twitter.

Також лідерка Шведської лівої партії Нуші Дадгостар наголосила, що не візьме участь у нобелівських урочистостях з представником РФ, "поки над Україною падають бомби".

Експрем’єрка та лідерка соціал-демократів Магдалена Андерссон сказала, що не отримала запрошення на церемонію, але організаторам заходу потрібне "серйозно подумати про те, що означає запросити на церемонію нагородження представника режиму, який веде огидну і незаконну війну в Україні, а також погрожує Швеції".

Крім того, прем'єр-міністр країни Ульф Крістерссон акцентував: рішення щодо запрошення Росії засмутило багатьох людей як у Швеції, так і в Україні. Посадовець наголошує, що він теж "гостро відреагував", але Нобелівський фонд приймає власні рішення. 

"Але я б не запросив Росію, якби зараз відповідав за церемонію вручення премії", - підкреслив він, але не став уточнювати, чи відвідає церемонію.

Представники королівської родини Швеції поки не дають з приводу запрошення представників держави-агресора жодних коментарів. 

На Нобелівську премію запросили послів РФ та Білорусі

Як повідомляв УНІАН, Фундація Нобеля вирішила запросити послів з Російської Федерації і Білорусі на цьогорічні заходи з нагородження Нобелівської премії. Зокрема, запросили представників дипломатичних місій усіх країн, які мають посольства у Швеції та Норвегії, серед них - Росія, Білорусь та Іран. Речник МЗС України Олег Ніколенко наголосив, що Фундацією Нобеля було ухвалено рішення відновити практику запрошення саме послів Росії та Білорусі на церемонію вручення Нобелівської премії.

Вас також можуть зацікавити новини: