Аналітик оцінив вплив атак по НПЗ Росії на населення країни-агресорки / фото ua.depositphotos.com

Росія вже збільшила імпорт бензину з Білорусі після ударів по своїх нафтопереробних заводах. Проте для того, щоб руйнівні наслідки для економіки країни-агресора в практичній площині відчув кожен росіянин, потрібно перебити ще половину потужностей, заявив аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко. 

"Не секрет, що країна-терорист виробляє багато нафтопродуктів і вивозить їх на експорт, і на цьому заробляє. Основний бюджетонаповнюючий ресурс – це газ, нафта та їхні продукти. Тому удари саме по виробництву товарів з доданою вартістю – звісно, вагомий удар по економіці Росії", – сказав він в ефірі телемарафону.

Аналітик зазначив, що з оприлюдненої в публічному просторі інформації відомо, що пошкоджено близько 15% російських нафтопереробних заводів.

Відео дня

"Ще, як мінімум, половину треба перебити для того, щоб вже кожен житель Росії відчув це навантаження на собі. Тобто коли вони, грубо кажучи, "харчувалися" з надр землі, а тепер потрібно буде заробляти ці гроші якось по-іншому. Це призведе до дестабілізації в країні, до інфляції та економічної кризи. Тоді буде зрозуміло, що в цю гру на руйнування економіки можна грати вдвох", – акцентував Сіренко

Він додав, що в практичній площині для кожного росіянина це означає, що буде девальвувати російський рубль. Крім того, зростуть ціни на пальне і врешті-решт виникне його дефіцит.

Аналітик нагадав, що восени минулого року в Росії вже був дефіцит пального, саме у прифронтових областях.

"Це нонсенс, але так відбувається в Росії. Там свої правила, немає місця незалежним гравцям, і все керується з Кремля. Тому такий штучний дефіцит там можна було зробити. А тепер це буде справжній дефіцит, коли не буде вистачати нафтопродуктів для власного споживання", – пояснив він.

Фахівець зазначив, що треба звернути увагу на інформацію про те, що Росія вже збільшила імпорт бензину з Білорусі.

"Як завжди протягує руку соратник Путіна – Лукашенко. Він збільшив відвантаження бензинів до Росії. Це вже наслідок того, що пошкоджено було декілька нафтопереробних заводів в Росії", – констатував Сіренко.

Атаки по російських НПЗ

Більше 15% нафтопереробних потужностей Росії могло бути виведено з ладу атаками українських безпілотників. Про таку оцінку журналістам агентства Reuters розповів представник НАТО на умовах анонімності.

Також за інформацією ЗМІ, через західні санкції російським компаніям складно відремонтувати устаткування нафтопереробних заводів, тому що їх будували американські та європейські компанії, які не працюють в Росії ще з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, йдеться про Нижегородський НПЗ, де фахівці не змогли відновити бензинову установку на заводі.

Раніше голова СБУ Василь Малюк зазначав, що влучанням українських дронів по російських НПЗ видобуток і перероблення нафти в РФ вдалося скоротити на 12%.

Вас також можуть зацікавити новини: