У Європі побоюються, що Угорщина послабить єдність Заходу у підтримці України / фото ua.depositphotos.com

Серед європейських лідерів існує стурбованість, що Угорщина може підірвати політику єдності і безпеки ЄС в той час, коли Захід прагне впоратися з найбільшою військовою кризою в Європі з часів Другої світової війни.

Про це йдеться в матеріалі Politico

Журналісти акцентують, що столиці по всій Європі відправляють зброю Україні для підтримки важливого контрнаступу. Але не Угорщина, яка заборонила поставки зброї Україні через свою територію. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан також стверджував, що західна допомога нібито тільки продовжує конфлікт. 

Відео дня

Країни Європи наполягають на тому, що Київ сам вирішить, коли пора починати мирні переговори. Тим часом Орбан закликає зосередитися "на переговорах про мир і винесенні хорошої мирної пропозиції". 

Угорщина, хоча і приєдналася до санкцій проти РФ, наполягала на їх пом'якшенні. А її чиновники їздили до Москви, щоб домовитися про додаткові постачання газу, поки в Україні вирували військові дії.

На думку неназваного центральноєвропейського чиновника, Угорщина продовжить чинити опір деяким спробам допомогти Україні. Так само, як діяла досі.

Така позиція угорської влади викликала в Києві і за кордоном стурбованість тим, що Угорщина здатна порушити і без того хитку єдність Заходу. Про згубний вплив сьогоднішньої політики Угорщини на єдність ЄС говорять і експерти. 

"Угорщина виконує тільки необхідний мінімум. Я думаю, що це не порушення консенсусу, це не порушення єдності. Це послаблює єдність", – сказав Андраш Рац з Німецької ради з міжнародних відносин. 

А Андраш Сімоні, колишній посол Угорщини в НАТО і США, вважає, що позиція Угорщини щодо війни в Україні – це "не просто неприємність, це загроза".

"Я не думаю, що НАТО або Європейський союз сприймають це всерйоз. І я думаю, що це помилка", – сказав він.

Він також заявив, що Орбану "плювати на Україну". 

Експерти і політики сходяться на думці, що Угорщина "думає про себе і робить для себе". 

"Угорці проводять власну імперську політику по відношенню до країн, що їх оточують, і де проживає угорська меншина. Орбану необхідно фінансувати свою щедру соціальну політику, продавши європейську безпеку", – сказав один Центральноєвропейський чиновник. 

Він також назвав поведінку угорського уряду "російсько-китайським троянським конем". 

Як писав УНІАН, в ЄС неодноразово поставало питання про відмову від принципу одноголосного прийняття рішень. Наявні принципи голосування дозволяють одній або декільком країнам-членам ЄС блокувати важливі рішення блоку, чим, зокрема, користується Угорщина.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан раніше відкрито заявляв, що Угорщина блокуватиме рішення Європейського Союзу, які вважатиме поганими для себе. 

Протягом останнього місяця з ініціативою відмовитися від одноголосного прийняття рішень виступали верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і канцлер Німеччини Олаф Шольц. 

Вас також можуть зацікавити новини: