Україна закликала Туреччину закрити Босфор для кораблів РФ зі зброєю на борту / фото: ua.depositphotos.com

Україна закликала Туреччину закрити протоки Босфор і Дарданелли для російських кораблів зі зброєю на борту. Вони прибувають в акваторії Чорного моря з Середземного під виглядом перевезення різної продукції.

Про це стало відомо з розслідування видання The Wall Street Journal.

Кораблі відправляються з бази РФ в Сирії, а потім пропливають через Босфор і Дарданелли. Ці протоки контролюються Туреччиною і виступають єдиним способом увійти в акваторії Чорного моря з Середземного.

Відео дня

У розслідуванні згадується судно Sparta II, яке 27 серпня переправило в чорноморський порт зенітно-ракетні комплекси С-300. Корабель належить московській компанії "Оборонлогістика". Вона співпрацює з Міністерством оборони Російської Федерації і перебуває під санкціями США. При цьому в "Оборонлогістиці" стверджували, що судно перевозило оливкову олію з Середземного в Чорне море.

Нагадаємо, 29 серпня Міністерство закордонних справ України викликало посла Туреччини Ягмура Ахмета Гюльдере у зв'язку з проходом корабля Sparta II через Босфор. Київ також зробив запит до Анкари щодо вантажу, який перевозило судно.

За словами посла України у Туреччині Василя Боднара, комерційні кораблі можуть вільно проходити через Босфор і Дарданелли, згідно з конвенцією Монтре. А Sparta II входить в зазначену категорію, тому судно пропустили, хоч на його борту могла бути зброя.

Вас також можуть зацікавити новини: